Cum să povestești memorabil despre tine la un interviu

Adrian Cinjau • Carieră

Cum să povestești memorabil despre tine la un interviu

Este întrebarea cea mai de temut în timpul oricărui interviu de angajare: “Povestește-mi despre tine…”

 

Oo!... Ce întrebare plictisitoare, vagă și deschisă oricărui final. Poți să ajungi să îți placă să răspunzi la această întrebare?

 

Acum, înainte de a-ți împărtăși o listă de răspunsuri ce pot deveni memorabile, ia te rog în considerare cele două elemente esențiale din spatele  răspunsurilor:

- Ambianța este mesajul. Intervievatorului îi pasă mai puțin despre conținutul răspunsului la această întrebare și mai multe de încrederea, entuziasmul și pasiunea cu care răspunzi.

- Viteza de răspuns este răspunsul. Cea mai mare greșeală pe care ai putea-o face este să faci pauze, să tragi de timp sau să fii stangaci în modului în care răspunzi, demonstrând astfel lipsuri în autocunoaștere și stima de sine.

 

Data viitoare când te vei confrunta cu temuta "Spune-mi ceva despre tine ..." încearcă aceste variante:

  1. "Pot rezuma cine sunt în trei cuvinte:…"

Îi vei capta atenția imediat. Găsește cele 3 cuvinte care te descriu. Demonstrează capacitatea ta de a fi concis, creativ și convingător.

  1. "Motto-ul după care îmi trăiesc viața este..."

Demonstrează că dezvoltarea personală este o parte esențială a planului tău de creștere. De asemenea, arată capacitatea ta de a te automotiva.

  1. "Filozofia mea personală este..."

Companiile angajează atleți, nu împiedicați. Acest raspuns relevă capacitatea ta de gânditor, nu doar de angajat.

  1. "Oamenii care mă cunosc cel mai bine spun că eu sunt..."

Acest răspuns oferă o perspectiva asupra nivelui tau de autoconștientizare.

  1. "Ei bine, m-am căutat pe Google în această dimineață, și iata ceea ce am găsit ..."

Demonstrează abilitate informatică, are umor, oamenii creativi și prezenti pe mediile online ar raspunde în acest fel. Neașteptat și memorabil.

  1. "Pasiunea mea este..."

În meseriile în care trebuie să pui pasiune, oamenilor nu le pasă ce faci – oamenilor le pasă cine ești. Și tu esti pasiunea ta. În plus, pasiunea descătușează entuziasmul, implicarea.

  1. "De când aveam șapte ani îmi doream să fiu..."

Răspunsul acesta arată că te-ai pregătit pentru acest loc de muncă toată viața ta de pana acum, nu doar noaptea trecută.

  1. "Daca Hollywood-ul ar fi făcut un film despre viata mea, s-ar fi numit ..."

Angajant, interesant și distractiv în același timp.

  1. "Pot să-ți arăt, în loc să-ți spun?"

Apoi, scoate ceva din buzunar care să te reprezinte. Cine ar putea rezista acestui răspuns? Cine ar putea uita acest răspuns?

  1. "Cel mai des compliment pe care mi-l fac oamenii este..."

Aproape ca o recenzie, acest răspuns indică de asemenea conștiința de sine și deschidere la feedback.

 

Ține minte că aceste exemple sunt doar introducerea speech-ului tau. Secretul constă în modul în care gândești cum vei continua fiecărei introducere în parte cu explicații relevante, interesante și concise care-l vor face pe intervievatorul tau, deja plictisit, să își ridice privirea de la cafeaua deja rece și să își spună: "Uau! Ăsta este cel mai bun răspuns pe care l-am auzit toată ziua!"

 

În cele din urmă este vorba despre a răspunde rapid, despre a vorbi creativ și despre a ieși din standardele umane. Iți înțeleg teama față de astfel de răspunsuri. Răspunsuri ca acestea sunt riscante, neașteptate și neortodoxe. Și exact din această cauză funcționează. În caz contrar, vei deveni (o alta) non-entitate în masa cenușie a personajelor bla-bla-bla.

 

Devii angajabil și datorită răspunsurilor tale. Când oamenii îți cer să le spui despre tine, fă-i să se entuziasmeze de răspunsul tău. În încheiere, întreaba-te: Cât timp ai dedicat în această săptămână pentru a deveni mai interesant? Fă-ți testele 3Angle și eu360, pe job360.ro și vei avea mai mult de spus despre tine!

 

job360.ro este site-ul proiectului “Fii profesionist!”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013: "Investește în oameni!"