Ai grija de memoria ta!

Andrei Ceauru • Noutăți

Ai grija de memoria ta!

Nu stii cum sa iti antrenezi memoria pentru a te pregati mai bine penteu examene sau chiar pentru viata de zi cu zi? Iata 7 sfaturi bazate pe informatii stiintifice.

Mananca mai bine. Alimentatia permite celulelor nervoase sa functioneze mai bine. Trebuie sa urmezi un regim care este slab in glucide, suficient de bogat in acizi grasi Omega 3 – nuci, ulei de rapita, in folati sau Vitamina B9 – ficat, linte, spanac, sparanghel sau avocado dar si in flavonoide.

Testeaza-te. Atunci cand vine vorba despre a memora o informatie noua inainte de un examen de exemplu, stai si stai in fata unei pagini citind-o si recitind-o sperand ca pana la urma continutul sau se ca imprima in creierul tau. Una din modalitatile cele mai eficiente de a invata consta de fapt in a te testa, a te evalua in mod constant fie prin intermediul unor chestionare pe care sa le pregatesti inainte fie prin unele aplicatii pe baza informatiilor.

Nu invata prea repede. Retii mai bine atunci cand tii un anumit ritm de invatare nici prea rapid nici prea lent. Strategia care consta in a ingurgita o mare cantitate de informatii dintr-o data nu este foarte eficienta. Daca esti student si inveti pentru un examen care va avea loc peste o saptamana, trebuie sa lasi sa treaca o zi sau doua intre recapitulari. Daca inveti pentru un examen care va avea loc peste 6 luni, tebuie sa inveti macar cu o luna inainte.

Fii cu ochii peste tot. Creierul retine mai bine conceptele abstracte daca acestea sunt legate de unele senzatii fizice. Daca inveti o limba straina sau un concept matematic studiile au demonstrat ca vei retine mai bine daca insotesti conceptul de un gest al mainii. Chiar si miscarile oculare sunt utile. S-a demonstrat faptul ca retinem o lista de cuvinte mai repede daca dupa ce am citit cuvintele ne uitam succesiv la dreapta la stanga sau la dreapta timp de 30 de secunde. Este o miscare care ajuta informatia sa se transfere de la o emisfera la alta. Este valabila doar pentru dreptaci.

Fa miscare. Alte studii au demonstrat ca cei care au facut miscare – s-au plimbat de exemplu timp de 12 minute retin ma bine decat cei care au invatat asezati. Un exercitiu fizic intens si de scurta durata probabil ca este si mai eficient. Exercitiile intense deci provoaca  sinteza neuorotransmitatorilor care sunt legati de procesul de invatare. Un exercitiu intens de 3 minute este deci mult mai eficient decat o sedinta de jogging relaxanta de 30 de minute.

Respira, simte. Mai multe studii au demonstrat ca mirosurile declanseaza anumite amintiri emotionale. Unii cercetatori ii sfatuiesc pe studenti sa simta un miros particular atunci cand invata. Se estimeaza ca rezultatele de la examene vor fi si mai bune daca acelasi miros se simte si in ziua examenului.

Invata sa uiti. Sa asculti muzica relaxanta exact dupa un eveniment pe care ti-l doresti a fi uitat se pare ca este destul de eficient.