Bursa Erasmus

Mariuca Asavoaie • Burse

Bursa Erasmus

Bursa Erasmus este una dintre cele mai cunoscute burse in strainatate in randul studentilor. Ea este oferita de catre Uniunea Europeana si permite studentilor sa petreaca o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni in alta tara europeana, pentru studii sau pentru stagii. Acest tip de bursa face parte din programul UE de invatare pe tot parcursul vietii si include 33 de tari: statele membre ale UE, Islanda, Croatia, Norvegia, Elvetia, Liechtenstein si Tucia.

Bursele Erasmus se ofera cu scopul de a ajuta la formarea educationala si profesionala, motiv pentru care acopera diverse cheltuieli, inafara de cele de studii, cum ar fi de transport, de mancare, de cazare si ceva bani de buzunar. Ca sa beneficiezi de aceasta bursa pentru a studia, trebuie sa fii in cel putin al doilea an de invatamant universitar, iar, pentru stagii, poti aplica inca din primul an.

Ca sa poti pleca cu Erasmus, intereseaza-te, mai intai, cu ce universitati are incheiate parteneriate cea in care deja studiezi. Poti afla acest lucru de la profesori sau de la secretariat. Apoi, trebuie sa iti faci un dosar, care sa includa optiunea ta de universitate, foaia matricola, estimarea de buget, CV-ul in limba tarii in care vrei sa pleci, o scrisoare de intentie in aceeasi limba straina si un certificat de competente a limbii de predare de la universitatea la care vrei sa studiezi. Nu uita ca se iau in considerare si mediile, deci trebuie sa fii cat mai aproape de nota 10. In plus, pentru a putea aplica la programul de burse Erasmus, nu trebuie sa ai restante.

Beneficiile care apar in urma unei astfel de experiente depind, in totalitate, de tine si de constiinciozitatea ta. Daca te tii de scoala, sunt sanse foarte mari sa ti se ofere o alta bursa de la respectiva facultate sau, si mai bine, poti fi ales de catre una dintre numeroasele firme care recruteaza studenti de pe bancile universitatilor.

Orice bursa in strainatate este, in orice caz, un mare plus, atat ca experienta de viata, dar si in CV. Ceea ce trebuie sa faci este sa nu te lasi purtat de val si sa o consideri drept o vacanta, ci, daca tot ti se da posibilitatea sa lupti pentru ceva mai bun, sa o faci cu mare drag si spor.