Bursele private – solutia ideala pentru studenti

Enache Bianca Alexandra • Burse

Bursele private – solutia ideala pentru studenti

Pentru cine nu stie inca, studentii pot beneficia si de un alt tip de burse, in afara celor bine cunoscute burse de merit, burse sociale, burse, de studiu etc, si anume bursele private. Aceste burse private  pot fi acordate atat de catre companii cat si de persoane fizice, cadrul legal al acestora fiind stabilit in 2004 cu scopul stimularii participarii la un nivel extins al societatii studentesti la realizarea obiectivelor educationale si sociale care se refera la tinerii cuprinsi in diverse forme de invatamant.

Asadar, persoanele fizice care desfasoara activitati independente si companiile – fie firme mari sau persoane juridice platitoare de impozit pe profit – pot acorda, fara costuri suplimentare, fonduri pentru burse private. Pentru ca toate companiile sa fie incurajate sa faca acest lucru, cheltuielile pentru acordarea acestor burse nu reprezinta un cost suplimentar, ci se scad din impozitul pe profit ce trebuie achitat catre stat.

Cine poate beneficia de bursele private si cine le poate acorda ?

Orice student, persoana fizica de cetatenie romana, care este inscris intr-o unitate de invatamant superior acreditata, aflata fie pe teritoriul Romaniei, fie in afara, poate beneficia de acest tip de burse. In ceea ce priveste acordarea lor, acest lucru poate fi facut de orice persoana juridica de drept privat care se incadreaza in limita cotei de 3% din cifra de afaceri si nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, precum si de catre orice persoana fizica ce desfasoara activitati independente in limita unei cote de 5% si dispune asupra destinatiei unei sume ce reprezinta 1% din impozitul pe venitul anual.

Contracte si restrictii

In momentul acordarii bursei private, se semneaza un contract ce cuprinde clauze privind modul in  care studentul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de studiu precum si celelalte conditii pentru acordarea bursei. Pe perioada acordarii bursei private se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel care acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta.