In camin, sau nu?

Nemesu Razvan • Campus

In camin, sau nu?

O dilema des intalnita printre viitorii studenti din provincie este locul in care vor sta. Exista 3 variante viabile: La o ruda binevoitoare, in chirie sau in camin.

Prima varianta este cea care scoate cei mai putini bani din buzunarul parintilor, le prezinta cea mai mare incredere, insa si cea mai antipatica printre viitorii studenti. Motivele sunt bine ancorate in realitate: Nu ai libertatea sa iei singur decizii, nu poti sa aduci pe cine vrei acasa, parintii te tin din scurt si afla toate nebuniile pe care le faci.  Este o varianta optima pentru cei cu o situatie financiara nu foarte buna, dar care vor sa faca o facultate in Bucuresti si pentru cei care au o relatie foarte deschisa atat cu rudele cat si cu parintii. Daca relatiile sunt tensionate , cel mai bine e sa te lovesti singur de realitate incercand sa locuiesti singur.

Cea de-a doua varianta este o una excelenta, insa scumpa. Stand in chirie te poti focusa pe invatat fara sa fii distras de colegii de camin, poti sa iti organizezi viata intr-un mod constructiv si corect ( sa inveti sa iti gatesti, sa iti speli, sa iti faci ordine, etc) si ai libertatea sa faci ce vrei. Din pacate, pretul este unul mare, mai ales daca vrei sa stai singur in camera si o varianta mai ieftina ar salva buzunarul parintilor .

Cea de-a treia varianta este cea mai dorita varianta, dar si cea mai buna din multe puncte de vedere. In primul rand costul este unul modic, aspect extraordinar de important pentru perioada prezenta. In al doilea rand iti da libertatea de a te detasa putin de protectia parintilor, de a socializa si a te dezvolta. In al treilea rand, cea mai buna treaba in scoala se face in grup. Intotdeauna daca te incurci undeva exista persoana potrivita sa te ajute.

Cam astea ar fi optiunile existente. Oricare dintre ele ai alege totusi, viata de student are mult mai multe aspecte care te vor schimba complet, de cele mai multe ori in bine, asadar priveste totul cu incredere, seriozitate si putina nebunie tipica varstei!