Sfaturi alimentare pentru studenti

Andrei Ceauru • Campus

Sfaturi alimentare pentru studenti

Pentru un student tentatiile sunt multe si se poate intampla foarte des sa sara peste cateva mese sau sa manance pe fuga de la fast food. Cei mai predispusi acestui comportament sunt studentii care invata in alt oras decat cel natal si care nu mai sunt sub ingrijirea atenta a parintilor.

Toti cunoastem faptul ca fara mancare nu putem supravietui, dar si ca mancarea poate produce numeroase alte probleme. Prea multa mancare ne ingrasa, prea putina ne slabeste.

Alimentatia este direct responsabila de sanatatea fizica si mintala, iar o alimentatie defectuoasa poate produce hipertensiune arteriala, diabet, dificultati de concentrare, oboseala si chiar cancer.

Stiu ca este foarte greu ca studentii sa ignore restaurantele fast food din jur si de aceea recomandarea mea este sa consumati doar ocazional asemenea alimente. Exista si mancare fast food care nu este daunatoare si care este compusa din ingrediente proaspete si sanatoase cum ar fi salatele.

Trebuie evitate alimentele pline de grasimi saturate si e-uri ca hamburgerii, pizza, maioneza, cartofii prajiti, produsele ce contin diferite tipuri de mezel etc.

Alta categorie de alimente ce trebuie evitate sunt produsele instant (supe instant), pentru ca nu prea au nimic natural in ele.

Un alt aliment foarte des consumat in studentie si foarte daunator este margarina. Aceasta contine foarte multe lipide daunatoare, dar si foarte multe e-uri. Nu va luati dupa reclamele prezente pe ambalaj pentru ca sunt acolo doar ca sa va amageasca.

Incercati sa consumati cat mai putine dulciuri produse din zahar rafinat pentru ca acestea pot produce obezitate, diabet si multe alte afectiuni grave.

Bauturile de tip cola si energizantele sunt foarte des utilizate de studenti, in special in timpul sesiunilor. Eliminati aceste bauturi din alimentatie si incercati sa va faceti o cafea sau o limonada cu zahar brun.

Alcoolul este la moda printre studenti si este cauza principala a stilului de viata haotic al acestora. Incercati sa limitati, pe cat posibil, cantitatea de alcool pentru ca acesta scade performanta fizica si mintala, pofta de mancare si produce afectiuni foarte grave.
Pentru ca pana acum v-am spus ce anume sa nu mancati, in continuare o sa va spun si ce puteti manca.
Organismul nostru are nevoie de carbohidrati (glucide), proteine si lipide pentru a se putea dezvolta corespunzator.

Ca surse bune de glucide puteti folosi fructele si legumele, cartofii fierti sau copti, painea integrala, pastele integrale, orezul brun, mierea, zaharul brun etc.

Proteinele sunt foarte importante, acestea fiind esentiale pentru o viata lunga si sanatoasa. Ca surse bune de proteine va recomand carnea de peste, carnea de pui fara piele, alunele, migdalele, nucile, mazarea, fasolea, lintea, laptele, iaurtul etc.

Nu trebuie sa evitati grasimile pentru ca si acestea au roluri foarte importante in organism. Lipide sanatoase puteti obtine din peste, ulei de masline, avocado, alune, migdale, nuci etc.

Atunci cand iesiti in oras sau va duceti la cursuri nu uitati sa luati la voi un fruct. Acesta va poate ajuta sa evitati consumul de alimente fast food.

Daca veti consuma alimentele sanatoase prezentate mai sus nu va trebui sa va faceti griji in privinta vitaminelor si mineralelor pentru ca nevoile organismului vor fi satisfacute pe deplin.

Acest articol contine doar niste recomandari generale in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, dar pentru informatii detaliate puteti consulta acest site, sursa articolului nostru. Trebuie sa intelegeti ca aceste recomandari sunt valabile in timpul studentiei cat si dupa si va pot ajuta sa aveti o viata lunga si fericita alaturi de cei dragi. Nu ignorati beneficiile unui stil de viata sanatos.