Viata in campus

Roxana Florescu • Campus

Viata in campus

Ca trecerea de la etapa de absolvent de  liceu la cea de student este una dificila o stim cu totii, insa partea cu adevarat interesanta abia urmeaza.  Urmarea unei facultati implica, in 80% din cazuri, schimbarea domiciliului, mai exact schimbarea orasului natal cu cel in care studentul alege sa isi petreaca urmatorii ani din viata. Prima decizie importanta sta in alegerea unei locuinte. Exista cateva posibilitati sau optiuni principale, printre care: viata la camin, inchirierea unui apartament sau, in cel mai fericit caz, cazarea la o ruda. Cu toate astea, cea mai comuna alegere ramane optiunea de a locui intr-un camin studentesc, prin urmare, intr-o camera de camin.

Viata la camin se poate dovedi, pentru unii, a fi o trezire la realitate, o adevarata problema  in ceea ce priveste dreptul la intimitate, la viata personala. Viata la camin reprezinta cea mai de pret incercare pentru studentul de rand, care este nevoit sa se adapteze, intr-o perioada de timp destul de scurta, cu toate tabieturile colegilor de camera, cu primirea de oaspeti, dar si cu faptul ca aproape tot ce se gaseste in camera, trebuie, de fapt, impartit cu restul colegilor. Conditiile de trai pot fi uneori destul de vitrege, insa, cu putina toleranta si resemnare, totul poate deveni mai usor de suportat.

Avantajele vietii in camin, in comparatie cu restul optiunilor de locuinta in timpul anilor de studentie  sunt multiple, un prim avantaj fiind pretul mai mic de cazare.  Astfel, o suma in plus la banii de buzunar este intotdeauna binevenita. O alta parte buna a traiului la camin ramane intrarea in contact cu alte persoane (socializarea), care poate aduce dupa sine, o mai buna stare psihica a studentului deja stresat de schimbarile bruste din viata sa.

Dezavantajele vietii la camin intra si ele in aspectele mai neplacute ale vietii de student, iar persoanele mai sensibile pot fi deranjate de lipsa de liniste din camera, lipsa dreptului  la intimitate, cat si de conditiile de igiena existente, in functie de camera si de ambitia celor prezenti I a face din camera un loc primitor. Insa toate aceste obstacole pot fi trecute mai usor cu vederea, daca se stie a pune in fata momentele pretioase, petrecute alaturi de colegii pusi pe distractie si de a face din orice problema marunta o oportunitate de noi conversatii si remedieri  ale situatiilor de criza.