5 intrebari cu privire la redactarea unui raport de stagiu

Andrei Ceauru • Carieră

5 intrebari cu privire la redactarea unui raport de stagiu

Numerosi sunt studentii carora li se cere sa redacteze un raport de stagiu. Daca fiecare poseda metoda sa, stilul sau sau ideile sale, este totusi important sa respecti si unele reguli pentru a redacta un raport de calitate. Trebuie doar sa iti pui intrebarile potrivite.

Am respectat toate indrumarile si sfaturile? Un prim lucru indispensabil de verificat- respectarea tuturor sfaturilor sau indicatiilor oferite de catre tutor. Daca raportul trebuie sa contina minimim 25 de pagini, il poti face pana la 30 de pagini maximum. Dar nu mai mult. Ai grija insa deoarece un raport de doar 15 pagini nu va fi privit deloc bine.

Ai grija si la tipul de font cu care ti s-a recomandat sa scrii, la spatiul dintre paragrafe, la marime fontului, la asezarea in pagina... Aceste indicatii sunt variate in functie de tipurile de formare.

Rolul meu in cadrul acestui stagiu apare in mod clar? Raportul de stagiu trebuie sa prezinte in mod absolut celui care il citeste rolul pe care l-ai jucat in sanul firmei in timpul stagiului tau. Locul pe care l-ai avut in mijlocul echipei, sarcinile si misiunile care ti-au fost incredintate, toate acestea trebuie sa fie explicate in mod clar tutorului.

Atentie insa. Asta nu inseamna ca trebuie sa scrii un roman. Fii cat mai succint, scrie doar esentialul si fa in asa fel incat prezentarea ta sa fie placuta la citit. Daca este posibil, adauga si unele exemple concrete legate de munca ta.

Raportul prezinta cu adevarat aptitudinile dobandite? Pentru a demonstra ca stagiul tau nu a fost efectuat pe post de turist, poti termina raportul tau vorbind despre ce ti-a adus stagiul. Nu te multumi sa spui – « stagiul a fost frumos, echipa a fost simpatica ». trebuie sa vorbesti despre competentele dobandite, programele cu care ai invatat sa lucrezi, despre sarcinile pe care le-ai dus la bun sfarsit... Pe scurt, demonstreaza ca a existat un before si un after.

Raportul meu contine informatii confidentiale? Fii atent deoarece nu ai dreptul sa spui chiar ce vrei tu in raportul de stagiu. Unele informatii ar putea fi considerate confidentiale de catre firma, cum ar fi organigrama.

Trebuie deci sa ceri acordul de la tutorul tau de stagiu atunci cand vrei sa integrezi unele informatii cu privire la echipa, proiecte, clienti sau procese. Mai bine ar fi sa stii dinainte ce poti sa scrii donainte decat sa suprimezi o parte din raport cu cateva minute inainte.

Daca as fi in locul tutorului meu, mi-as dori sa citesc acest raport? Nu te multumi sa scrii un raport in viteza pentru a sta mai linistit apoi. Ai grija de fond dar si de forma in acelasi timp.

Trebuie sa folosesti un vocabular adaptat, un nivel de limba mai ridicat... Aminteste-ti ca vei vorbi despre stagiu unui profesionist. Acesta isi vada cu parerea despre nivelul tau de implicare, despre seriozitatea ta si despre profesionalism. Evita de asemenea si frazele mult prea lungi si prea complexe care sa il piarda pe drum.

Un text cat mai aerat, cu imagini cu alte culori pentru capitole... si esti pe drumul cel bun.