5 intrebari la care trebuie sa raspunzi atunci cand iti cauţi o slujba de vara

Anca Patcas • Carieră

5 intrebari la care trebuie sa raspunzi atunci cand iti cauţi o slujba de vara

Daca esti student si esti in cautarea unui loc dee munca pe perioada vacantei, inainte sa te pierzi printre scrisori de motivatie, C.V-uri sau candidaturi gandeste-te bine si raspunde la cateva intrebari.

Care iti sunt disponibilitatile? Esti disponibil pentru vara, dar asta suna putin vag… Trebuie sa determini cu precizie perioada in timpul careia poti lucra. Vei evita astfel sa fii contactat de catre anumit angajatori care iti vor propune un contract prea lung sau care se nimereste in timpul examenelor sau vacantei tale la plaja.

In ce domeniu cauti un job pentru vara? Foarte multe sectoare de activitate sunt in cautare de studenti pe perioada verii. Cu siguranta ca nu poti sa iti trimiti insa candidatura tuturor firmelor din regiune. Trebuie deci sa determini de job de vara pe care il poti exersa in functie de competentele pe care le detii sau de disponibilitati. Vei castiga cu siguranta mai mult pe un post de ospatar decat pe un post de magazinier dar orarele si responsabilitatile sunt foarte diferite. Trebuie da determini ce te atrage mai mult.

In ce sector geografic? Ce distanta esti determinat sa parcurgi? Dispui de o masina? Esti dispus sa apelezi la mijloacele de transport in comun – cu tot cu intarzierile lor, cu caldura, etc. Ce implica acest lucru? Inutil sa trimiti un C.V. la firme de peste 20 de kilometri distanta fata de tine daca stii ca nu esti in stare sa parcurgi un astfel de drum. Si trebuie sa stii ca un recrutor va prefera sa angajeze pe cineva care se poate deplasa cel mai usor.

Ce orar esti dispus sa accepti? In ceea ce priveste orarul ce esti dispus sa accepti? De la 9 la 16? De zi sau de noapte? Sau doar dimineata? Fiecare meserie dispune de orarul sa propriu si va impune propriu sau ritm de munca. O slujba de noapte este cu siguranta mult mai bine platita dar trebuie sa te gandesti daca vei putea face fata. Daca orarul implica urmatorul lucru - vei incepe anul urmator de student mai obosit decat l-ai terminat, mai bine nu fa acest pas.

Ce fel de activitati esti dispus sa accepti? Vrei o activitate care implica folosirea mainilor, sociala sau comerciala? La birou? Esti pregatit sa mergi sa te intalnesti cu oamenii? Sa stai in picioare pentru mai mult timp?

Trebuie deci sa te gandesti bine la jobul de vara pe care il poti exersa.