5 motive sa urmezi un doctorat

Oana Simionescu • Carieră

5 motive sa urmezi un doctorat

Daca te numeri printre norocosii care au urmat o facultate din pasiune, cu siguranta te-ai decis deja sa urmezi si un doctorat. Pentru ceilalti, insa, numai ideea de a participa la noi cursuri si de a sustine noi teze, poate parea un calvar. De aceea, pentru acestia din urma, vom oferi 5 motive pentru a urma un doctorat.

1. Ai un job asigurat

Majoritatea celor care urmeaza un doctorat lucreaza si ca asistenti universitari. La terminarea acestor studii, daca exista vreun post liber, poti deveni profesor. Daca nu, poti astepta pana cand un post devine disponibil. In orice caz, cu suficienta rabdare, un doctorat poate constitui inceperea unei cariere de succes, de pe urma careia vine foarte multa satisfactie sociala si nu numai. In plus, avand aceasta diploma, ai sanse mai mari sa obtii atat job-uri in strainatate, cat si in tara, daca cel de profesor nu iti surade.

2. Cercetari bine platite

Pentru doctoranzi, exista posibilitatea de a participa la cercetarile pe care le desfasoara profesorii. In ciuda faptului ca va trebui sa faci foarte multe statistici si colectari de date, la final, daca cercetarea va fi una de succes, ea va fi platita cu o suma buna de bani, din care poti primi si tu propria parte, in functie de intelegerea initiala cu profesorul.

3. Burse de studiu

 In acest moment, bursa doctorala este de aproximativ 853 RON. Daca, pe langa studii, se mai fac si cercetari sau alte activitati platite pe langa profesorul coordonator, se poate aduna o suma suficient de consistenta, pentru un nivel de trai peste medie. Iar, daca dupa terminarea doctoratului, vei continua studiile de cercetare, vei primi o bursa de aproximativ 1.000 de euro!

4. Prestigiul social

Sa fim sinceri: cum privesti o persoana care stii ca a terminat sau urmeaza un doctorat? Sau cum ii vorbesti unui asistent universitar? Exact, urmarea unei scoli doctorale te pune intr-o lumina mai buna, in ochii celorlalti. Iar daca banii nu te-au motivat, pana acum, sa faci asta, cu siguranta prestigiul social o va face.

5. Calatorii decontate

In functie de interesul pe care il acorzi studiilor si cercetarilor facute si de simpatia pe care o nutreste profesorul coordonator pentru tine, poti calatori in alte orase sau chiar tari, pentru a participa la conferinte, pe banii universitatii.