Cele 10 porunci ale unui interviu de angajare

Andrei Ceauru • Carieră

Cele 10 porunci ale unui interviu de angajare

O singura greseala si un interviu de angajare iti poate fi fatal. Pentru a evita repetarea unor anumite greseli, iata cele 10 porunci de respectat in ziua cu pricina in fata recrutorului.

Un interviu de angajare serveste inainte de toate pentru a-ti valida cunostintele si competentele. CV-ul tau le-a permis deja recrutortilor sa iti confirme deja competentele si aptitudinile. Etapa determinanta a recrutarii tale se va juca deci fata un fata. Si totul se poate precipita. In cateva minute, atitudinea ta care trece atat prin verbal cat si prin non-verbal poate seduce un recrutor sau...nu. Pentru ca toate sansele sa fie de partea ta, adopta cele 10 precepte urmatoare.

Fii punctual. Iata prima regula de respectat la un interviu de angajare. Cel mai bine ar fi sa sosesti macar cu 5, 10 minute inainte. Si inainte de interviu verifica itinerariul, pentru a anticipa eventual problemele de circulatie.

Adopta un look apropriat. Mizeaza pe valorile sigure. Pentru barbati – un costum, pantofi confortabili in culori neutre si pentru femei- un costum taior si niste pantofi eleganti negri. Mizeaza pe eleganta si pe discretie.

Evita aroganta. Regulile de bun simt, de curtoazie trebuie sa fie respectate. Nu iti verfica mobilul in timp ce recrutorul se uita peste o hartie. Mai grav, sa nu il pui pe silent si sa sune. De asemenea, semnele de aroganta, de nerabdare, iti vor demonstra absenta.

Arata-ti motivatia. Este cea care face diferenta. Nu se manifesta insa folosindu-se superlative. O vei demonstra fiind informat cu privire la firma si la nevoile sale in materie de recrutare.

Proneaza autenticitatea. Trebuie sa iti arati cea mai buna fata a ta, mereu in avantajul tau. Nu trebuie insa sa iti inventezi calitati sau experiente imaginare. Vorbeste mereu in termeni pozitivi.

Ascunde-ti stresul. Sa fii stresat nu reprezinta o  greseala. Efectele sale sunt insa cele care pun anumite probleme – raspunsuri neadaptate, ticuri nervoase, etc. Sa te imaginezi in situatie cu cava timp inainte de interviu poate fi de folos.

Vorbeste despre salariu la timpul potrivit. O eroare destul de curenta consta in abordarea mult prea repede a problemei salariului sau a avantajelor prezentate de catre post. Trebuie sa lasi acest subiect pentru a doua intalnire sau sa il lasi pe recrutor sa abordeze el acest subiect.

Uita de ranchiuna. Nimeni nu va avea incredere in cineva care isi denigreaza fosta firma, fostii colegi sau sefi. Recrutorii stiu ca ei pot fi urmatorii pe lista. Evita deci pe cat posibil acest subiect. Da dovada de diplomatie si daca recrutorul abordeaza acest subiect spune ca nu te poti intelege sau multumi pe toata lumea. Dar experienta neplacuta te-a invatat multe si ti-a fost de folos.

Lasa viata personala deoparte. Recrutorii nu sunt acolo ca le plang pe umar. Nu esti nici obligat sa raspunzi la cele mai intime intrebari.

Pregateste intalnirea. Discursul tau trebuie sa fie adaptat la firma si la postul pentru care te-ai orientat. Trebuie sa stii sa te adaptezi cat mai bine interlocutorului tau.