Cum sa iti gasesti un loc de munca

Anca Patcas • Carieră

Cum sa iti gasesti un loc de munca

Tocmai ai terminat facultatea si esti in cautarea unui loc de munca? Gasirea unui loc de munca in aceste vremuri dificile necesita urmatoarele lucruri – trebuie sa definesti cat mai bine planul tau profesional si sa adopti un demers metodic. Iata etapa cu etapa cateva sfaturi.

Fa o lista cu punctele tale forte si cu punctele tale slabe. Este extrem de util sa iti analizezi aptitudinile, competentele, motivatiile alturi insa de familie, de prieteni sau alte realtii. Vei reusi astfel sa pui in evidenta punctele tale forte si realizezi care iti sunt defectele. Iti vei defini si prioritatile profesionale si te vei orienta mai bine pentru o cariera urmatoare.

Redacteaza cu grija C.V-ul. Un C. V trebuie sa il faca pe recrutor sa isi doreasca sa te intalneasca. Trebuie sa fie cat mai coerent si sa iti reflecte personalitatea cat mai bine. Unele mici detalii sunt cele care vor face diferenta. Trebuie sa iti deniumesti documentul Word cu numele tau insotit de literele C. V. Recrutorul iti va gasi astfel mult mai repede C.V-ul in mutimea primita. Daca adaugi o poza, aceasta trebuie sa reflecte imaginea pe care iti doresti sa o transmiti.

Textul trebuie sa evidentieze o competenta sau mai multe specifice, particulare sau o reusita cu care te mandresti. Nu ezita sa le evidentiezi cu bold. Este foarte important sa fii foarte atent si la greselile de ortografie.

Trimite maximum de canditaturi pe mail

In ceea ce priveste scrisoarea de motivatie, acesta este din ce in ce mai mult inlocuita de mail, mai putin formal decat scrisoarea. Recrutorul va fi multumit in majoritatea cazurilor, doar daca cere scrisoare de motivatie nu va fi. Acest tip de mail trebuie sa il faca pe recrutor sa vrea sa deschida si C.V-ul atasat. Trebuie sa te prezinti, sa explici in mod clar ce iti doresti si care iti sunt disponibilitatile. Trimite cat mai multe candidaturi cu putinta pentru a alege raspunsurile ce se potrivesc cel mai bine profilului tau.

Simuleaza un interviu de angajare cu prietenii tai. Un interviu de angajare trebuie sa fie cat mai bine pregatit. Trebuie sa stii cum sa « vinzi » cat mai bine. Daca mergi nepregatit la un interviu se va vedea foarte repede. Prin intermediul jocului de roluri poti simula un interviu cu prietenii tai. Daca te vei interesa despre firma vei castiga puncte in plus la intalnire.

Daca esti stresat la interviu, gandeste-te la un lucru – si recrutorul poate fi sub presiune. Si acesta isi doreste ca totul sa iasa cat mai bine.

Demonstreaza recrutorului ca va fi foarte placut sa lucreze cu tine. In timpul interviului evita sa folosesti cuvinte foarte familiare, foarte des folosite, de genul job. Persoana din fata ta va vedea foarte repede daca esti competent sau nu. Diferenta tine si de capitalul de simpatie. Un zambet smuls este cel mai bun semn de reusita. Recrutorul trebuie sa gaseasca pe cineva alaturi de care ii va placea sa lucreze. Dimensiunea relationala face diferenta.