Cum să îți pregătești CV-ul pentru primul interviu?

Adrian Cinjau • Carieră

Cum să îți pregătești CV-ul pentru primul interviu?

Publicațiile de Resurse Umane și mediul online de recrutare abundă în informații și recomandări pentru redactarea unui CV de succes, în special dacă ești la început de carieră.

   Informațiile sunt variate întrucât provocările sunt multiple: de la lipsa de experiență în domeniul ales, la selectarea cât mai potrivită a detaliilor despre cunoștințele și abilitățile dobândite în timpul studenției, la proiectele de voluntariat și la competențele care pot fi menționate în CV.

   Domeniul tehnic, în special ingineria automotive, oferă multe oportunități pentru absolvenții facultăților de profil, însă, pentru ca aceste joburi să fie accesate este necesară redactarea potrivită a unui CV pentru primul interviu.


Compania ALTEN, lider în consultanță în ingineria automotive îți oferă câteva recomandări pentru a crește vizibilitatea primului CV și oportunitatea de a deveni candidat în domeniul nostru

    Trei pași sunt esențiali pentru a redacta un CV de succes :


1. Mai întâi, te va ajuta să iți definești obiectivul profesional și motivația proprie de a face parte din companie/proiect. Pentru asta ai nevoie să cercetezi puțin domeniul în care activează compania și să aduni informații care îți vor sprijini această primă declarație de intenție de a te alătura echipei și implicit de a aplica pentru rolul deschis. Nu uita să completezi corect datele personale: telefon și adresă de email. Ai putea include și o fotografie adecvată, din care să reiasă o atitudine pro-business. Atenție la exprimare și la gramatică, sunt foarte importante.


2. Știm bine că, student fiind, nu poți avea experiență, însă poți construi o parte practică corespunzătoare descrierii rolului, dacă te-ai implicat în proiecte de voluntariat sau ai participat în anumite proiecte în timpul studiilor, eventual un internship. Acestea pot fi menționate cronologic, începând cu “experiența” cea mai recentă, specificând atribuțiile și responsabilitățile avute pe parcursul derulării acestora. Pregătește-te să vorbești despre ele în cadrului interviului oferind exemple și contextul în care ai activat. Nu uita să aduci cu tine entuziasmul lucrului bine făcut! Tot cronologic este nevoie să menționezi și studiile sau cursurile absolvite. 


3. Să ne gândim acum la omul din spatele task-urilor, cum a reușit să le ducă la bun-sfârșit și de ce a avut nevoie? Desigur, cu ajutorul unei atitudini deschise, pozitive și cu multă curiozitate pe care ar fi bine să le subliniezi în partea personală a profilului tău. De asemenea, anumite competențe lingvistice este recomandat să fie inserate, însă nu încerca să le supraevaluezi, menționează doar nivelul real de cunoaștere. Cu siguranță în timpul studiilor ai dezvoltat un volum de cunoștințe și competențe, menționează-le pe cele potrivite poziției pentru care aplici și creează-ți cele mai edificatoare exemple, pentru a înțelege și intervievatorul cât de important ești și câtă valoare poți aduce proiectelor în care te implici. Nu exagera, nu omite să povestești aspecte importante sau care crezi că ar trebui menționate în această etapă (cum ar fi, de exemplu, o pauză de studii de câțiva ani).


      Pentru un exemplu de CV în engleză, îți recomandăm să dai click aici. Îl poți considera o sursă de inspirație.


      Ai încredere în tine, angajatorii apreciază o astfel de abordare! Abia așteptăm să ne cunoaștem!

      Scrie-ne la jobs@altenromania.ro pentru a discuta despre cum te putem integra în echipa noastră.