Cum sa te angajezi daca esti student sau absolvent in 2018? Afla ce sfaturi iti dau 330 de specialisti

Andrei Ceauru • Carieră

Cum sa te angajezi daca esti student sau absolvent in 2018? Afla ce sfaturi iti dau 330 de specialisti Planuiesti ca in 2018 sa dai startul carierei tale? Iti cauti un internship sau un job entry level? Indiferent de raspunsurile tale este important sa stii care sunt asteptarile angajatorilor anul acesta, ce abilitati isi doresc sa descopere la candidatii juniori, ce beneficii si salarii vor oferi si ce greseli sa eviti la recrutare.

Programele de internship – cel mai important criteriu in recrutarea Juniorilor
Desi si abilitatile pe care un candidat le detine sunt un element valoros in procesul de selectie, in 2018, angajatorii vor acorda mai multa atentie experientei profesionale anterioare sau un echivalent al experientei practice din CV-urile candidatilor JUNIORI.

Pentru al treilea an consecutiv, cel mai important criteriu pentru angajatori este experienta de munca anterioara sau un echivalent al experientei de lucru practice (programe de internship & trainee, implicare in ONG, activitati extracurriculare). „Sfatul nostru pentru juniori este sa se expuna inca din facultate la cat mai multe experiente business care sa ii scoata din zona de confort si care sa le ofere un mediu in care sa isi imbunatateasca soft skill-urile – internship-uri, experiente Work&Travel, voluntariat”, recomanda Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY Romania. Vezi ce alte criterii conteaza in recrutarea JUNIORILOR

Vanzari – domeniul cu cele mai multe joburi disponibile
Pentru al treilea an consecutiv, domeniul „Vanzari” este departamentul in care se vor face cele mai multe angajari, fiind urmat de „Customer support – Client service” si „IT Software”. De asemenea, pentru prima oara in ultimii ani se observa o incetinire a pietei fortei de munca in domeniul IT, care in 2017 ocupa pozitia 2 ca numar de joburi disponibile. Nou intrate in top sunt domeniile „Inginerie – Tehnic” si „Contabilitate – Finante”.

Indiferent de domeniile de interes, 45% dintre companii vor recruta juniori (studenti, absolventi, candidati cu experienta sub 3 ani) in 2018.

Programul de lucru flexibil – unul dintre beneficiile oferite de companii Beneficiile oferite de angajatori pe langa salarii variaza de la an la an si difera in functie de industriile despre care vorbim. In topul beneficiilor oferite se afla tichetele de masa, asigurarile medicale private si programul de lucru flexibil, acesta din urma inlocuind suportul financiar pentru training-uri. Companiile incep sa ofere mai multa flexibiliatea in ceea ce priveste programul de lucru, mentionand si posibilitatea de a lucra de acasa ca unul dintre beneficii.

Abilitatile de comunicare – cele mai cautate de angajatori
Pentru al treilea an consecutiv, abilitatile de comunicare se claseaza pe primul loc in topul preferintelor angajatorilor. Acestea sunt urmate de adaptabilitate si flexibiliate si orientarea catre rezultate. Companiile pun accent pe abilitatile soft-skills, mai mult decat pe cele core, avand in vedere ca acestea din urma se pot dobandi ulterior prin intermediul programelor de dezvoltare pe care le pun la dispozita angajatilor.

„Dorinta de a invata,motivarea si proactivitatea sunt insa o parte din calitatile pe care ne dorim sa le gasim la cei care isi doresc sa ne devina colegi [...], pentru ca stim ca acei oameni sunt responsabili, stabili, dornici sa se implice, fiind in acelasi timp constienti de valoarea pe care o au, precum si de faptul ca orice drum spre o cariera de success are anumite etape care trebuie completate, pentru a ajunge acolo unde fiecare isi doreste”, declara Adriana Mirica Recruitment Advisor, SNC-Lavalin Romania.

Afla aici ce alte abilitati cauta angajatorii la candidati

Anul 2018 se afla de abia la inceput, dar nu este niciodata prea devreme sa afli detalii despre evolutia pietei fortei de munca. Descarca Raportul Hipo.ro in format PDF si afla mai multe despre ce salarii ofera companiile, care sunt cele mai frecvente greseli pe care candidatii le fac si cum le poti evita sau cum sa iti cresti sansele de angajare.