Cum trebuie sa structurezi un C.V pentru un job pe perioada studentiei?

Anca Patcas • Carieră

Cum trebuie sa structurezi un C.V pentru un job pe perioada studentiei?

Am putea structura un C.V. in patru mari rubrici- informatii personale, educatie si formare, experienta profesionala si rubrica pentru hobby-uri. Dar ce sa treci la rubrica experienta atunci cand nu ai acumulat inca nici un fel de experienta si esti doar la inceput de drum? Ce structura ar trebui sa privilegiezi?

Intai si intai trebuie sa incepi cu prezentarea informatiilor personale- adica nume, prenume, adresa, numar de telefon si adresa de mail. Atentie la adresa de mail. Aceasta trebuie sa fie de genul nume.prenume@...... sau prenume.nume@.....   Nu folosi unele porecle sau nick name-uri. Poti adauga si o fotografie, de genul celor pentru diplome.

Vorbeste despre proiectele scolare. Vine apoi rubrica educatie si formare. Incepi de la cea mai recenta la cea mai putin recenta. Vorbeste despre parcursul tau scolar. Evita doar sa enumerezi diferitele stagii de formare urmate. Incearca sa detaliezi unele stagii de formare sau proiecte scolare. Acestea ar putea sa te apropie mai mult de locul de munca dorit sau sa iti puna in valoare anumite calitati, competente sau cunostinte. Dat fiind faptul ca experienta constituie un handicap trebuie sa insisti mai mult pe educatie si formare. Mentioneza insa doar ce ar contribui la valorizarea candidaturii tale.

Experiente, certificate de aptitudini, atestate... In rubrica experienta profesionala trebuie sa incepi de asemenea cu cea mai recenta experienta. Pentru fiecare in parte precizeaza data, firma si explica in cateva cuvinte ce ti-a adus aceasta pe plan profesional- competente, calitati dezvoltate, etc.

Nu ai experienta deloc? Nu intra in acest caz in panica. Cu siguranta dispui de unele diplome, certificate de aptitudini profesionale sau anumite atestate... Trebuie neaparat sa le mentionezi. Foarte multi candidati uita de ele din cauza faptului ca sunt grabiti. Si tosusi sunt niste atuuri deloc de neglijat. De unde si importanta de a-ti face timp pentru a completa un C. V. care sa poata raspunda la nevoile potentialilor angajatori.

Sau poate ca ai desfasurat anumite activitati ca baby sitter, de voluntariat... chiar si cea mai nesemnificativa experienta iti poate fi de ajutor. Subliniza sarcinile pe care le-ai avut si competentele si calitatile pe care ti le-ai dezvoltat.

Daca nu este cazul nu ezita sa vorbesti despre competentele tale legate de gradinarit, de birotica sau de cele in domeniul informaticii. Sportul, teatrul, muzica sau fotografia sunt si ele activitati ce pot fi evocate. Trebuie sa stii sa iti valorizezi orice tip de competente.

Un C.V. clar, precis si aerat. Dupa toate aceste etape, poti sa treci la rubrica hobby sau pasiuni. Daca ai putina experienta aceasta rubrica va vorbi foarte mult pentru tine. Evita insa sa mentionezi activitati legate de politica sau religie.

Trebuie sa fii foarte atent si la punerea in pagina, la stilul in care scrii, la alegerile pe care le faci si la cuvintele cheie. Unii candidati enumera uneori mult prea multe calitati. Un C.V. insa trebuie sa se bazeze mai mult pe lucruri obiective. Poti evoca dinamismul tau sau carisma ta mai tarziu intr-o scrisoare de motivatie.