De ce sa fii voluntar pe perioada studentiei?

Andrei Ceauru • Carieră

De ce sa fii voluntar pe perioada studentiei?

Din ce in ce mai multi studenti sunt interesati de activitatea de voluntariat. O ocazie ideala de a-i ajuta pe ceilalti chiar si pe colegii aflati in dificultate.

Orarul din perioada studentiei lasa in general studentilor destul de mult timp liber intr-o saptamana. Poti practica in acest timp o activitate sportiva sau artistica, te poti angaja sau de ce nu poti deveni voluntar.

Cine poate deveni voluntar? Toata lumea. Trebuie doar sa fii motivat, interesat si sa vrei sa dai din timpul tau pentru interesul general. Voluntariatul iti permite si sa creezi anumite legaturi, sa te simti util si sa te imbogatesti spiritual. 

De ce sa devii voluntar?

Rolul unui voluntar este sa ii ajute pe ceilalti fie distribuind mancare fie folosindu-te de competentele tale sportive in profitul celorlalti, organizand manifestari culturale sau colectare de obiecte. Voluntariatul este pentru cei care vor sa isi dedice timpul lor celorlalti pe care nu ii cunosc si care sunt in dificultate.

Un student care devine voluntar poate descoperi unele calitati ascunse, pe care nu credea ca le poseda. Poate descoperi ca este descurcaret, ca are simtul responsabilitatii, o capacitate de adaptare si aptitudini ideale pentru a lucra foarte bine in echipa.

Implicandu-te poti confirma sau infirma alegerea unei cariere. De asemenea, implicandu-te vei pute descoperi ca esti excelent penteu a-i ajuta sau linisti pe cei din jur.

Care sunt avantajele si inconvenientele?

Activitatea de voluntariat prezinta numeroase avantaje: reprezinta un punct pozitiv pentru C.V., o modalitate de a dobandi mai multa experienta ajutandu-i pe ceilalti, aduce mai multa maturitate, mai multa incredere in sine. De asemenea, activitatea de voluntariat poate dezvolta spiritul de echipa si te poate ajuta la dobandirea a numeroase calitati esentiale pentru cariera viitoare.

Voluntariatul reprezinta si o experinta valabila pentru un C.V. Esti in contact cu realitatile si cu exigentele pietii muncii si ai anumite sarcini si responsabilitati. La fel ca si la un loc de munca, te angajezi sa le duci la bun sfarsit si sa le respecti, bineinteles.

In afara numeroaselor sale avantaje, activitatea de voluntariat are insa si dezavantajele sale. Este destinata celor care nu vor sa castige bani, deoarece nu primesc bani, voluntariatul insemnand sa lucrezi gratuit. Ai nevoie si sa consacri foarte mult timp.

Alte avantaje. Unele persoane vor sa faca voluntariat din urmatoarele motive:

  • pentru a se simti mai bine contribuind la o cauza buna.
  • pentru a se simti dorite si valorizate.
  • pentru a face diferenta in viata cuiva.
  • pentru a munci intr-un mediu amuzant si relaxant.

Voluntariatul pe perioada studentiei demonstreaza ca posezi niste valori foarte bune cum ar fi ajutorarea celorlalti. In plus, va demonstra viitorilor tai angajatori ca nu iti place sa stai degeaba atunci cand ai mai mult timp liber si ca iti place sa actionezi.

Deci voluntariatul este benefic pentru ambele parti. Este profitabil pentru cei pe care ii ajuti, dar in acelasi timp si pentru tine deoarece reprezinta o experienta care se va demonstra a fi utila mai tarziu.