Parcursul profesional într-o companie care oferă servicii de inginerie

Adrian Cinjau • Carieră

Parcursul profesional într-o companie care oferă servicii de inginerie

Anul 2020 va aduce crearea a peste 2 milioane de locuri de muncă în domeniul ingineriei automotive, la nivel global. Ingineria este pretutindeni și reprezintă una dintre puținele activități care pot oferi stabilitate într-o lume în care demografia se modifică, iar evoluția tehnologică conduce la automatizare. 

O carieră în domeniul ingineriei automotive este potrivită pasionaților de mașini, cu interese în zona de: mecanică, electronică, dar și matematică și software, acestea fiind competențe necesare pentru a lucra în domeniu.

Inginerii automotive sunt profesioniști foarte bine organizați, care dețin abilitatea de a lucra într-o manieră metodică. Aceștia fac schimb de experiență permanent, atât în domeniu, cât și în afara acestuia - Inteligență artificială, IT.

Cariera în automotive este recomandată celor care iubesc inovația și care vor să persevereze în dezvoltarea autoturismelor, să participe la crearea autovehiculelor viitorului.

Companiile care oferă servicii de inginerie recrutează încă din facultăți tineri care au potențial, abilitatea de a pune în aplicare cunoștințele din timpul studiilor. Pentru a lucra în acest domeniu este necesară o diplomă (sau în curs de obținere) în ingineria automotive, sau ingineria electrică, mecanică sau software.

Transferul de activitate din altă industrie poate să reprezinte o opțiune, de exemplu, ocazional vedem oameni din ingineria aerospațială care aleg să se dezvolte în automotive.

Parcursul profesional pentru un inginer automotive se poate realiza pe mai multe căi. Inginerii dezvolta metode mai mult sau mai puțin convenționale, pot să aducă noi produse pe piață, să fie implicați în project-management și în rezolvarea problemelor tehnice.

Totodată, pot să organizeze teste, să răspundă întrebărilor clienților și altor ingineri care lucrează la etapele de dezvoltare a autovehiculelor, sau pot să utilizeze software pentru a testa componentele auto. Inginerii automotive pot sa realizeze rapoarte și prezentări, supervizând staff-ul tehnic, designerii și alți membrii ai echipei de producție.

Negocierea costurilor pentru dezvoltare și colaborarea cu alte departamente comerciale, coordonarea întâlnirilor periodice ale echipelor de proiect, dar și rezolvarea problemelor care pot să apară în timpul dezvoltării produselor, constituie elemente ale parcursului profesional pentru un inginer automotive. Este important de știut faptul că inginerii din domeniul auto sunt persoane care gândesc în perspectivă, dinamici, cu viziune și sunt angajați datorită abilității lor de a gândi outside the box. 

O modalitate de a vă extinde orizontul, de a vă dezvolta pasiunea și de a începe să gândiți precum un inginer automotive este să vă implicați în activități și competiții extra-curiculare. 

Dacă vă doriți să intrați în industria automotive și sunteți în timpul facultății, acum este momentul oportun pentru a câștiga experiență prin intermediul unui voluntariat, internship, sau un an de practică în domeniu (este adesea integrat în anumite programe de studii universitare). Aceste aspecte vă vor ajuta să aveți acces facil către o companie din domeniu.

În același timp, un CV bine realizat, care cuprinde mențiuni asupra proiectelor desfășurate în timpul studiilor, alături de cunoștințe privind limbile străine, vă vor crește șansele pentru a lucra într-o astfel de companie.

Cu un număr în creștere de producători auto care se dezvoltă înspre crearea de mașini electrice, departe de mașinile tradiționale care merg cu benzină sau diesel, acum este un moment oportun pentru a face parte din industrie. Sunt oportunități în zona de proiectare avansată, calibrare și Research & Development, design și conceperea unei noi generații de mașini.

Compania ALTEN oferă astfel de oportunități în domeniul ingineriei automotive. ALTEN îți poate oferi câteva proiecte în acest domeniu. De exemplu, pentru cei care cunosc foarte bine soft-ul CATIA V5 încă din timpul studiilor, autonomie de lucru dar și pentru cei care dețin cunoștințe despre procesele de fabricație, există posibilități de integrare în astfel de proiecte în automotive, aferente diviziei ALTEN TECHNO

Trimite-ne un e-mail la jobs@altenromania.ro pentru a discuta cum te putem integra în echipă dacă ești pasionat de domeniu.