Primul loc de munca ... Cine a spus ca o sa fie dificil?!

Andrei Ceauru • Carieră

Primul loc de munca ... Cine a spus ca o sa fie dificil?!

Primul loc de munca este poate cel mai important job pe care il vei avea, din perspectiva viziunii pe care ti-o ofera si standardelor pe care ti le seteaza. Chiar daca iti cauti un loc de munca pentru salariu sau pentru experienta, este important sa alegi un loc care iti ofera oportunitati de dezvoltare si care iti ofera sprijin si training constant. Experienta primului loc de munca se va reflecta in CV-ul tau, in increderea de care vei da dovada la urmatorul interviu si in lejeritatea cu care vei crea relatii de munca stabile cu colegii. Si, daca alegi bine, va fi experienta care intareste zicala „Alege un job care iti place si nu va trebui sa muncesti nici o zi in viata ta.”. 

Noi venim in ajutorul tau si iti propunem compania ideala pentru primul loc de munca: GENPACT. Citeste interviul cu echipa lor de HR si apoi inscrie-te la evenimentul lor Open Doors pentru vorbitorii de limbi straine: http://buzzcamp.ro/open-doors-genpact-2/. Vei avea ocazia sa faci cunostinta cu ei si sa le pui ce intrebari vrei tu! 

BUZZ!Camp:  Genpact este una dintre cele mai mari companii de outsourcing si solutii pentru tehnologii din lume, fiind o companie de succes si in Romania. Povestiti-ne in cateva cuvinte despre valorile care conduc aceasta companie si despre rezultatele pe care le-ati avut pana acum in industria nationala?

Pozitionarea ca unul dintre cei mai mari si activi angajatori de pe piata romaneasca presupune multa munca, proactivitate, dar si entuziasm si implicare. In cadrul Genpact, viitorul este scris zilnic, de catre cei peste 2,200 de angajati din Bucuresti si Cluj. Planurile de business sunt ambitioase si includ noi colegi si clienti, dar si proiecte inovatoare pentru piata romaneasca.

Tipul si viziunea managementului aplicat de catre Genpact sunt vizibile in cresterea permanenta si constanta a companiei in ultimii ani, dar si in numarul de oportunitati de joburi. In acest moment, exista un numar de peste 350 de pozitii deschise la nivelul centrelor din Romania (Bucuresti si Cluj), in domeniile financiar–contabil, achizitii, management de comenzi, suport clienti si IT.

Toate aceste detalii contribuie la pozitionarea Genpact ca unul dintre liderii industriei de outsourcing, atat la nivel intern, pe piata muncii, cat si la nivel global.  Confirmarea acestui fapt vine din partea clientilor care isi indreapta atentia catre aceasta companie si cu care aleg sa incheie parteneriate.

Pe data de 19 iunie 2014, Genpact a adaugat inca un element important si inovator structurii solide de training a companiei: Europe Learning Center. Acesta este un spatiu dedicat angajatilor si rezultatelor pe care le-au obtinut de-a lungul timpului, precum si un „cec in alb” oferit de catre companie pentru viitor. Scopul centrului este acela de a invata „altfel” – angajatii sunt invitati intr-un spatiu modern si flexibil, unde pot face schimburi de experienta, sustine sesiuni dedicate nevoilor lor, practica limbi straine, invata sa faca fata situatiilor stresante sau organiza sesiuni prin care sa integreze noii colegi in echipa. 

BUZZ!Camp: In momentul de fata sunteti in cautarea de noi talente, motivate sa se alature echipei si sa creasca acest business intr-un lider pe piata. Spuneti-ne ce inseamna pentru un tanar profesionist sa isi inceapa cariera la Genpact si descrieti-ne oportunitatile de dezvoltare pe care acestia le pot avea in cadrul companiei?

Unul dintre cei mai buni pasi spre activitatea profesionala este Gateway – programul nostru de trainee. Gateway este destinat tinerilor fara experienta, iar cei peste 200 de participanti pe care i-am cunoscut pana in acest moment au dat dovada de calitatile pe care noi le cautam la potentialii nostri colegi. Povestile lor de succes sunt cel mai bun exemplu.

„Primul job dupa terminarea facultatii este intotdeauna dificil. Nu stii ce se asteapta de la tine, cum sa te comporti, esti nesigur – aceste lucruri fac tranzitia de pe bancile scolii, in birou cu atat mai dificila. Programul Gateway m-a ajutat tocmai din acest punct de vedere: mi-a dat incredere in mine”. Simina

„Traininguri, aprofundarea unei limbi straine, socializare si interactiuni cu mediul de business – aceasta este descrierea mea pentru Gateway. Mergand mai departe, pentru mine a fost o experienta frumoasa si utila, la finalul careia mi-am dat seama ce mi s-ar potrivi cel mai bine.” – Amalia

„Pentru mine a reprezentat mai mult decat un internship, a fost un mod prietenos de abordare a mediului de lucru corporatist si o ocazie de aprofundare a cunostintelor necesare in Genpact. Pe

langa toate beneficiile pe care le are acest program pentru dezvoltarea unei cariere in domeniu, GATEWAY este o sansa unica de a cunoaste oameni minunati, care sa te inspire.” –Catalina

BUZZ!Camp: Ce calitati apreciati cel mai mult la un candidat?

Cand avem un interviu, ne dorim sa discutam cu un viitor coleg. Calitatile la care ne uitam sunt cele pe care le au si colegii nostri si pe care le incurajam continuu: energia, curiozitatea, atitudinea pozitiva, orientarea spre crestere, depasirea limitelor si succes.

BUZZ!Camp: Din experienta voastra, care sunt cele mai des intalnite greseli pe care le fac candidatii la interviu? Si cum pot acestea sa fie evitate?

Greselile pe care le fac tinerii la un interviu de angajare sunt de cele mai multe ori legate de lipsa experientei in situatii formale. Am intalnit candidati care nu au ales o tinuta adecvata pentru un interviu sau care nu au un limbaj potrivit cu situatia in care se afla. Sfatul nostru pentru cei care participa la astfel de discutii este sa isi creeze identitatea profesionala pe care doresc ca un angajator sa o observe. De aici pot pleca apoi acele “tips & tricks” legate de adaptare in functie de compania la care vor merge pentru un interviu. Avand in vedere faptul ca sunt la inceput de drum, cel mai bun sfat este acela de a avea o tinuta conservatoare si un limbaj verbal si nonverbal potrivit situatiei.

BUZZ!Camp: Ce sfat impartasiti tinerilor care doresc sa isi dezvolte o cariera de succes?

Cel mai bun sfat pe care il putem da tinerilor este acela de a fi curiosi. Atunci cand avem un nivel ridicat de curiozitate, suntem mereu atenti, punem intrebari, ne intereseaza tot ce se intampla. Si, invariabil, invatam si ne dezvoltam. Iar aceasta este reteta de success pentru orice tip de cariera pe care un tanar il cauta. In plus, este important ca fiecare dintre noi sa aiba un model de succes – acel mentor despre care tinerii pot sa citeasca si sa afle mai multe detalii online, pe majoritatea site-urilor care scriu despre cariera. Un mentor este o persoana cu experienta, care poate sa ghideze pasii celor aflati la inceput de drum si sa ii orienteze in directia potrivita.

Daca ti-au placut raspunsurile, atunci te asteptam la Open Doors Marathon sa faci cunostinta cu echipa Genpact. Te rugam sa completezi formularul de inscriere: http://buzzcamp.ro/open-doors-genpact-2/