Sistemul infotainment pentru masini
Adrian Cinjau • • Carieră

În industria automotive, producătorii creează din ce în ce mai multe autoturisme cu sisteme integrate de tip infotainment - sisteme care oferă un mix între divertisment și informații pentru o experiență îmbunătățită a condusului. În contextul unei cereri în creștere pentru mașini luxoase, sigure și smart, aceste sisteme infotainment cuprind multiple caracteristici care facilitează experiența șoferului și a pasagerilor.
Sistemul infotainment reprezintă în esență o combinație de sisteme auto care sunt utilizate pentru a livra divertisment și informații, prin intermediul interfețelor audio/video, elementelor de control precum: display-urilor touch screen, panourilor cu butoane, comenzilor vocale si multe alte astfel de caracteristici.
Cercetările relevă faptul că sistemele infotainment au o piață în continuă creștere, determinată de evoluția producției de autoturisme, dezvoltarea și inovația tehnologică, reglementările transmisiilor și a unei creșteri accentuate a cererii pentru mașinile de lux.
Sistemul infotainment funcționează în integrare cu multe alte sisteme din interiorul și din exteriorul mașinii. Cu alte cuvinte, este o combinație de chip, display, software și servicii. Chipul și display-ul reprezintă corpul sistemului infotainment.
După producătorii de chipuri și producătorii de displayere, furnizorii de software și service joacă un rol crucial în partea de aprovizionare a lanțului valoric al sistemelor de acest tip.
Sistemele infotainment din interiorul autoturismelor conectează cu tehnologiile smart, exemple fiind: smartphones, senzori, dispozitive telematice pentru a genera acea experiență sigură, plăcută și productivă.
Componentele cele mai răspândite ale sistemelor infotainment, încorporate în mașinile moderne sunt urmatoarele:
• Head-up display (HUD)
Un display head-up este un ecran transparent care arată datele fără a determina șoferul să își distragă atenția de la drum (cu capul poziționat sus și privirea în față, în loc să fie înclinat în jos). Display-urile avansate cresc siguranța prin permiterea utilizatorului de a vedea tot, fără a-și distrage privirea de la drum.
• Touch screen
Sistemul infotainment al mașinii include ecrane touch care sunt produse din LCD (Display Cristale Lichide) sau TFT (Thin Film Transistors) pentru a afișa o grafică dinamică și pentru a asigura o funcționalitate optima pentru utilizatori. Acestea pot varia de la 2 la 12 cm, dar există și varianta display HD, care poate avea o lățime de 20 cm și care poate oferi o experiență mai sofisticată.
• Potrivirea smartphone
Producătorii pot potrivi smartphone-urile cu sistemele automotive mulțumită conectivității Bluetooth. Prin acest lucru, utilizatorii pot accesa caracteristici ale telefonului prin intermediul sistemului infotainment. De exemplu, utilizatorii pot manageria conferințe telefonice, pot vedea lista de contacte, log-urile apelurilor sau chiar să citească și să trimită e-mailuri si SMS-uri.
• Compatibilitatea cu Android Auto și Apple CarPlay
Android Auto și Apple CarPlay sunt două platforme care ajută utilizatorii să integreze telefoanele mobile smart cu sistemul infotainment al masinii acestora. Android Auto cuprinde aplicații de la Google, de exemplu: Google Maps sau Google Play Music printr-un smartphone cu sistem Android. Apple CarPlay, pe de alta parte, cuprinde aplicații iOS din Apple App Store.
• Recepția radio multi-standard
Sistemele infotainment includ AM și FM sau DAB/DAB+ radio digital pe care producătorii îl pot ajusta pentru tuning automat sau manual. Utilizatorii pot scana cu ușurință posturi de radio disponibile.
• Suport multimedia
Sistemele infotainment auto folosesc Bluetooth, cablu HDMI și USB pentru a transfera conținut audio și video pentru afișare pe display, căști, dar și speakere. Aceste soluții pot afișa cu ușurință poze și video-uri, și acestea pot susține o gama largă de formate audio.
• Funcționalități avansate ale autovehiculelor
Sistemele infotainment ale mașinilor cuprind funcționalități care ajută utilizatorii să îmbunătățească siguranța autovehiculelor lor. Aceste funcții includ asistență pentru parcare, controlul climei din interiorul mașinii, faruri pentru zi (daytime running lights-DRL) indicatori și asistenți vocali care controlează funcționalitățile sistemului.
Divizia ALTEN TECHNO a companiei ALTEN România oferă oportunitatea de a lucra cu Sisteme Infotainment.
Trimite-ne un e-mail la jobs@altenromania.ro pentru a discuta cum te putem integra în echipa ALTEN dacă ești pasionat de domeniu.