Un job de vara in strainatate

Andrei Ceauru • Carieră

Un job de vara in strainatate

Visezi inca de cand ai devenit major si student sa degusti traditionalele pancakes cu sirop de artar? Nu mai sta deci mult pe ganduri si pleaca in descoperirea unei tari, a unei culturi, a unei limbi, fiind platit in acelasi timp.

Simplul fapt de a te expatria nu este de ajuns uneori pentru a-ti gasi de lucru sau nu iti garanteaza asta. O slujba in strainatate este o veritabila provocare pentru toti care stiu sa dea dovada de determinare. Daca este si cazul tau, inarmeaza-te cu rabdare, cu scrisori de motivatie, deoarece numeroase posibilitati ti se ofera in acest caz.

In cautarea aventurii

Muncile agricole sunt destul de accessibile dar se sdreseaza celor curajosi care nu fac mofturi atunci cand trebuie sa se trezeasca devreme stiind ca o zi de lucru dureaza intre 8 si 10 ore. Munca fizica este destul de dura. Este ocazia ideala de a intalni si alte persoane venite din alte tari. O practica foarte raspandita in unele tari unde activitatea de « fruit picking » se desfasoara tot anul.

Poti merge drept voluntar si la WWOOF- Willing Worker On Organic Farm unde poti lucra la o ferma biologica intre 4 si 6 ore. Vei fi remunerat cu gazduirea si mancarea. Nu ai nevoie de viza.

Hotelurile, restaurantele, vanzarile in centrele comerciale, au pair, serviciile publice sunt domenii care nu cer prea multa calificare si care ofera destul de multe posturi. Trebuie insa sa fii constient ca nu vei castiga foarte multi bani. La un sejur « au pair », cel mai clasic, ai grija sa te adresezi organelor specializate pentru a evita unele surprize neplacute.  Imbogatirea culturala, practicarea limbii si o experienta pentru CV sunt insa niste elemente deloc de neglijat. Daca nu vorbesti insa bine limba nu te astepta sa fii in contact cu clientela.

Dupa ce ai ales destinatia, urmeaza etapa culegerii de informatii. Inainte de a pleca verifica daca indeplinesti toate cerintele administrative necesare pentru sejur. Poate ai nevoie de un permis de sejur. Gandeste-te ca ai nevoie si de un card european de asigurari sociale si de sanatate. Informeaza-te si cu privire la cardurile care se accepta.

Contactul cu alte culturi, alte moduri de viata si adaptarea la noi medii sunt tot atatea experiente care iti vor fi pretioase intr-o lume in care un spirit deschis reprezinta o busola indispensabila pentru a nu se pierde.