5 documentare de sport pe care merită să le vezi

Adrian Cinjau • Distracție

5 documentare de sport pe care merită să le vezi

Documentarele sportive redau publicului povești spectaculoase sau detalii din intimitatea unor nume grele. Iată 5 documentare pe care merită să le vezi:

 

 

1. Senna (2010) - Acest documentar regizat de Asif Kapadia reprezintă o adevărată operă de artă. Se axează în special pe drumul în Formula 1 al lui Ayrton Senna, de la debutul din 1984 până la moartea din 1994, în timpul Marelui Premiu din San Marino. De asemenea, se pune mare accent pe rivalitatea pe care acesta a avut-o cu Alain Prost. În Senna au fost folosite imagini publice dar și din viața privată, oferite de familie, în locul unor interviuri retrospective. De asemenea, nu există un comentariu pe fundal. Recenziile acestui documentar au fost pozitive, iar Senna a fost premiat la gala BAFTA, Sundance Film Festival, Los Angeles Film Festival, Melbourne International Film Festival, Adelaide Film Festival și Writers Guild of America. În schimb, Alain Prost a criticat vehement documentarul, întrucât a pus mare accent pe rivalitatea sa cu Senna. Prost a spus că în ultimele luni de viață ale lui Senna relația dintre cei doi devenise foarte bună.

 

2. Ronaldo (2015) - Producția regizată de Anthony Wonke urmărește viața actualului star de la Juventus Torino. Timp de 14 luni, echipa de producție l-a urmărit pe Ronaldo peste tot, iar fanii au acces astfel în viața privată a portughezului. De asemenea, inclusiv familia jucătorului apare în acest film. Sunt prezentate și imagini de arhivă, din copilăria sa, dar și interviuri cu Ronaldo și apropiații săi. Documentarul Ronaldo le-a permis fanilor să vadă prin ce a trecut fotbalistul pentru a atinge succesul, cum arată viața sa din afara fotbalului și mai multe detalii despre familia sa. La cei 36 de ani pe care i-a împlinit în luna februarie, Ronaldo este unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume în continuare și e principalul favorit să câștige titlul de golgheter în Serie A, conform cotelor din secțiunea pariuri sportive NetBet. El are cota 3.75 și îi depășește pe Duvan Zapata (cota 9.00) și Ciro Immobile (cota 9.00).

 

3. Tyson (2008) - Documentarul prezintă povestea unuia dintre cei mai controversați pugiliști din toate timpurile, Mike Tyson. Boxerul este foarte sincer și profund și arată cum a devenit campion mondial la categoria grea. De asemenea, nu sunt ignorate nici controversele din viața sa publică. Regia a fost semnată de James Toback, care a asigurat și scenariul. Recenziile documentariului au fost foarte bune. Documentarul este considerat o lecție de viață a unui om care a întâlnit atât succesul, dar care s-a și prăbușit la un moment dat, pentru ca apoi să revină.

 

4. The Last Dance (2020) - Fanii baschetului nu au cum să nu iubească acest documentar, care urmărește ultimul sezon al lui Michael Jordan la Chicago Bulls. Sunt zece episoade în această miniserie disponibilă pe Netflix, iar printre protagoniști se află și nume grele precum Scottie Pippen și Magic Johnson, alături de mulți alții. De asemenea, sunt prezentate o mulțime de imagini de colecție, devenite publice pentru prima dată. În ultimul sezon la Chicago Bulls, Jordan a fost de acord să ia cu el un cameraman, cu condiția ca imaginile să fie publicate când el va considera. Iar acestea au fost incluse în documentarul The Last Dance.

 

5. Sunderland 'Til I Die (2018) - Acest documentar este de-a dreptul spectaculos în special pentru fanii fotbalului. În primul sezon e urmărită povestea echipei care juca în liga a doua din Anglia și își propunea promovarea. Lucrurile nu au funcționat însă așa cum se plănuia. În timp ce patronul clubului a dorit să arate prin acest documentar cum arată drumul spre revenirea în Premier League, în realitate s-a ajuns la retrogradarea în liga a treia. E un documentar ce merită văzut pentru a înțelege și cum funcționează un club profesionist de fotbal. Ulterior a apărut un nou sezon din Sunderland 'Til I Die.