Doctoratul ca lucrare stintifica

Roxana Florescu • Doctorat

Doctoratul ca lucrare stintifica

Doctoratul, lucrare stiintifica, consta in recunoasterea abilitatilor individuale, prin idei avansate, care, puse in practica, conduc spre progres, spre avansare, intr-un mod unic si personal. In programul de doctorat sunt urmate doua stadii importante:  intr-o prima faza, studentul este pregatit prin dobandirea si acumularea de informatii care mai de care mai avansate, menite sa il ajute spre o gandire cu totul diferita fata de restul persoanelor; a doua etapa consta in aplicarea unui proiect stiintific, unic. Un program de doctorat este urmat doar in institutiile care au indeplinit cerintele internationale, cu privire la capacitatea dovedita de a elabora astfel de proiecte.

Exista doua tipuri de doctorate:

  • Doctorat stiintific, pentru sectoare ca: stiinte politice, economice, militare, umaniste, juridice, exacte
  • Doctorat profesional, pentru sectoare ca: domenii in lumea artei, sportului si a culturii fizice

Cine conduce un astfel de doctorat?

Doctoratul poate fi condus, in mod evident, de catre:

  • un profesor universitar
  • cercetator stiintific de gradul intai, care a castigat titlul de doctor in domeniul profesat
  • academician

Cat dureaza studiile unui doctorat?

Studiile unui doctorat se intind pe o perioada de trei ani. Acestea sunt stabilite in urma incheierii unui contract. Astfel de studii doctorale pot fi urmate pe locuri bugetare, cat si pe locuri cu taxa sau la fara frecventa (cu taxa). Trei semestre sunt bazate pe o pregatire universitara, urmand ca cele patru semestre ramase sa fie axate pe un program special de cercetare amanuntita.

La sfarsit, proiectul stiintific este masurat cu atentie de comisia alcatuita din cei trei membri. In urma proiectului stiintific, studentul primeste un calificativ, iar in functie de acesta, se poate hotara inaintarea sau prezentarea unui nou proiect. Calificativele sunt primite sub forme ca “bine” si “foarte bine”, fapt ce nu poate decat sa indemne studentul sa avanseze in programul minutios de cercetare, cat si sub forme de “satisfacator “ si “nesatisfacator”, ceea ce inseamna inceperea unui alt proiect.

Un al doilea esec presupune exmatricularea doctorandului, insa nu inainte de primirea certificatului de pregatire universitara avansata. Proiectul stiintific permis  urmeaza a fi evaluat in mod periodic, devenind, totodata, subiectul principal al tezei de doctorat sustinuta in mod public.