Admiterea la facultate: sfaturi si acte necesare

Roxana Florescu • Facultate

Admiterea la facultate: sfaturi si acte necesare

Marele moment bate la usa si se spune ca nu poti fi niciodata cu adevarat pregatit pentru un astfel de eveniment. Admiterea la facultate implica o serie de factori, de la stari psihice, emotii, pana la intrebari practice, necesare. Exista doua modalitati de inscriere la facultate, printre ele numarandu-se inscrierea pe baza de dosar, in care notele obtinute in timpul anilor de liceu vorbesc de la sine, in timp ce a doua varianta de inscriere la facultate sta pe baza unui examen de admitere.

Pentru cei cuprinsi de emotiile de dinaintea examenului de admitere, sunt indicate cateva mici secrete, care pot ajuta la o stare mai buna, chiar si pentru o scurta perioada de timp. Asadar, se recomanda evitarea gandurilor negative. Plimbarea in aer liber, cu o seara inaintea examenului, poate face minuni. Ora de somn joaca si ea un rol esential in buna functionare a psihicului, astfel ca recomandarea specialistilor, in ceea ce priveste  ora de culcare, cu o seara inaintea examenului, sa nu depaseasca 21.30.

Ziua cea mare, in care este sustinut examenul de admitere, sa fie cat mai lejera. De aceea este bine ca trezirea sa se faca mai devreme ca de obicei, in scopul evitarii posibilelor intarzieri neprevazute. Dupa sustinerea examenului, sunt de evitat discutiile cu alti colegi, referitoare la raspunsurile corecte. Acest lucru nu poate decat cauza si mai mult stres, in special, in cazul in care ar fi de sustinut doua examene intr-o singura zi. Imediat dupa sustinerea examenului este recomandata o iesire in oras, in locuri linistite, insa doar in preajma persoanelor dragi, care pot oferi un sprijin si vorbe bune.  Inainte de plecarea la examen, este foarte importanta verificarea tuturor actelor necesare, cat si a instrumentelor de scris permise in sala.

Acte necesare pentru inscrierea la facultate:

  • Fisa-tip de inscriere
  • Diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta (original sau copie legalizata), sau adeverinta impreuna cu foaia matricola (la inscrierea cu dosar)
  • Certificatul de nastere (copie legalizata)
  • Adeverinta medicala-tip (apt pentru facultatea urmata)
  • Copie B.I. sau C.I.
  • Trei fotografii tip buletin de identitate
  • Copie de olimpic, pentru candidatii olimpici

Solicitarea scutirii de taxa de inscriere la admitere implica prezentarea  unui document ca:

  • Cei orfani de ambii parinti- copii legalizate ale certificatelor de deces al ambilor parinti
  • Adeverinte de la casa de copii
  • Adeverinta de personal didactic, in cazul responsabililor legali

Adeverinta care face dovada existentei de personal  prezent in cadrul Universitatii la care se doreste a fi inscris