Alege cum trebuie limbile straine

Andrei Ceauru • Facultate

Alege cum trebuie limbile straine

Sa stapanesti o limba sau doua limbi straine devine din ce in ce mai important in lumea profesionala. Dar pe care trebuie sa le alegi? Trebuie sa joci cartea limbilor rare sau sa te tii de limbile cele mai vorbite in lume?

Ce limbi straine vor vorbi europenii in 2025? Laboratorul european de anticipatie politica- LEAP, a ajuns la niste concluzii interesante.

  • germana isi va face o reintoarcere in forta. Germana – vorbita in 5 tari din Europa Centrala, ar trebui sa devina una din marile limbi trans-europene.
  • franceza se va mentine in forma datorita cresterii populatiei franceze. Franceza a devenit a doa limba maternala in Uniunea Europeana si continua sa creasca. Este si a treia atunci cand vorbim despre putere lingvistica, fiind vorbita in 33 de tari.
  • engleza se afirma drept limba internationala. Este mereu prima ca putere lingvistica, vorbita in 45 de tari. Pierde insa teren datorita limbii spaniole.
  • rusa va ramane sub-utilizata inca timp de 10 ani din motive politice.
  • spaniola va deovedi puterea sa internationala datorita expansiunii latinilor in America de Nord.

Diferitele criterii in alegerea limbii. Putem vedea ca nu toate limbile au acelasi rol. Exista 3  mari limbi europene internationale- engleza, franceza si spaniola. Acestea vor domina si vor servi in domeniul schimburilor culturale si economice intre toate continentele. Exista si 3 limbi trans-europene care vor servi mai ales in Europa- engleza, germana si franceza.

Se poate observa insa ca in functie de meserie, de sectorul de activitate alegerea poate fi diferita. O limba straina se invata de obicei pentru a realiza un proiect personal sau profesional. De exemplu, daca iti doresti sa devii stilist, vei invata italiana deoarece se stie ca Milano este capitala designului. Acelasi lucru daca esti pasionat de opera sau vechea civilizatie. Trebuie sa cunosti care sunt atuurile fiecarei limbi.

Engleza un must dar nu de ajuns. Pentru europenii francofoni engleza este cvasi obligatorie. Este un must pentru a vorbi cu anglo-saxonii dar si cu lumea intreaga a intreprinderilor. Dar deoarece din ce in ce mai multa lume o cunoaste nu mai este un atu veritabil pentru a te distinge.

Germana – un veritabil atu pentru a se distinge. Germana este din ce in ce mai cautata chiar daca este dificila datorita dezvoltarii acestei tari in UE, devenind o veritabila forta. Daca ai un profil comercial sau industrial, germana este un atu indispensabil. Numeroase firma cauta angajati care sa vorbeasca foarte bine germana.

Spaniola- mereu buna pentru domeniul international. Ramane mereu un bun plan aceasta limba daca iti doresti o cariera in afara tarii, in domeniul international, in America de exemplu.

Vrei sa inveti o limba rara? Poate fi un bun plan, dar asta doar daca are un sens in proiectul tau. O stewardesa de exemplu care vorbeste japoneza pe langa engleza curenta pote fi un atu deloc de neglijat. Alegerea unei limbi rare trebuie sa fie facuta cu prudenta.

Cel mai bine ar fi sa vorbesti 2 limbi foarte bine decat 3 sau 4 pe jumatate.