Cum sa te pregatesti pentru un examen

Anca Patcas • Facultate

Cum sa te pregatesti pentru un examen

Pregatirea pentru un examen poate fi mereu imbunatatita. Exista mereu loc si de mai bine. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci mai bine peste examenele din sesiune.

Inainte de examen

Pregateste-te din timp

Citeste cursurile de mai multe ori in timpul anului universitar si asigura-te ca retii care sunt cele mai importante subiecte, pe care insista profesorii si pe care le-ai putea primi la examen. Nu trebuie sa te mai procrastinezi, adica sa amani mereu ceea ce stii ca trebuie sa faci, adica sa inveti. Fa-ti un orar de studii care sa includa si pauze cu mult inainte de sesiune si asigura-te ca te vei tine de el.

Degajeaza un spatiu de studiu

Fiecare persoana detine propriile sale obiceiuri de a lucra sau de a invata. Unele persoane au nevoie de liniste profunda, altele se pot concentra cu muzica sau multe altele. Asigura-te insa ca vei elimina toate distractiile posibile. Inchide toate mijloacele de comunicare, gen messenger, Facebook, nu raspunde la telefon, etc. Chiar daca comunicarea cu prietenii este mai interesanta decat istoria Rusiei, invatatul trebuie sa fie macar in sesiune prioritar.

Asigura-te de asemenea ca spatiul in care inveti este curat si bine organizat pentru a evita sa pierzi anumite cursuri sau notite importante.

Invata, invata, invata

Imagineza-ti ca explici materia pe care o inveti cuiva care nu stie nimic despre acest lucru. Simplifica explicatiile, astfel acestea vor fi mai usor de retinut. Asigura-te ca iti vei pune anumite intrebari asupra materiei. Astfel te vei asigura ca te concentrezi cu adevarat la cursurile pe care le inveti.

Atunci cand iei notite la cursuri, asigura-te ca acestea sunt lizibile, clare si ca pot fi intelese, sunt coerente.

Recompenseaza-te

Fa-ti timp sa te recompensezi – fa o pauza de exemplu. Este important si sa te relaxezi deoareca daca esti mult prea stresat invatatul iti va fi afectat dar si performantele.

Cu o zi inainte de examen, asigura-te ca dormi sufiecient si ca te odihnesti cat mai bine. Ia micul dejun deoarece creierul tau nu poate functiona fara combustibil.

Soseste la universitate devreme pentru a te putea relaxa inainte de a intra in sala de examen. Inainte de examen, vor fi mereu unii care vor incerca sa demonstreze ca stiu mai multe decat tine. Stai departe de ei deoarece vei risca sa fii perturbat. Daca te-ai pregatit bine pentru examen nu ai de ce sa te ingrijorezi. Asteptarea ii streseaza cel mai mult pe studenti, mai ales atunci cand se pare ca exista persoane care stiu totul.

La examen, incepe intotdeauna cu ce stii. Pentru subiectele care cer sa scrii mult, asigura-te ca iti calculezi bine timpul.

Dupa examen nu te gandi la micile greseli pe care ai impresia ca le-ai facut. Daca mai ai destul timp pana la urmatorul examen, incearca sa te relaxezi.

Daca ai impresia ca nota pe care o obtii nu reflecta cunostintele tale, vorbeste cu profesorii pentru a discuta despre noi strategii de studiu sau de redactare a unui examen.