Cum sta Romania in lume ca numar de absolventi?

Nemesu Razvan • Facultate

Cum sta Romania in lume ca numar de absolventi?

In ultimii ani s-a construit o idee bine conturata. Toata lumea are o diploma si toata lumea termina o facultate. Din pacate, in Europa stam extrem de prost din acest punct de vedere. Romania se pozitioneaza pe penultimul loc intr-un top al tarilor cu cea mai mare rata de absolvire in invatamantul superior, cu doar 21.8% tineri absolventi in 2012, cu mult in contrast cu ceea ce gandeste fiecare roman.

Singura tara cu un procent mai slab decat noi este Italia, cu 21.7%. In rest, tari precum Irlanda, Luxemburg, Suedia sau Lituania depasesc cu mult procentul de 40%.

Cu un procent asa scazut de absolventi, ai putea spune ca e vorba de un sistem de invatamant foarte bine dezvoltat prin care se trece greu si din care iesi cu o diploma doar daca stii foarte bine ceea ce ai invatat. Din pacate lucrurile stau altfel, sistemul de invatamant romanesc fiind un unul incurcat in care se rezolva foarte multe in spatele cortinei, iar numarul scazut de absolventi oglindeste realitatea crunta: avem prea putini oameni bine pregatiti. Si , ceea ce este si mai crunt, este faptul ca cei care sunt cu adevarat pregatiti, parasesc  granitele pentru a avea o viata mai buna.

In toata nebunia asta, exista si facultati foarte bune care te pregatesc extraordinar pentru viata. Universitatea din Bucuresti, Politehnica, Facultatea de Constructii , Ase.  Asadar, daca esti student , ai toate premisele sa inveti si sa fii serios. Vei fi unul dintre profesionisti si vei avea optiuni in viitor. Ai grija doar sa nu cauti doar diploma, pentru ca nu valoreaza nimic, sa profiti de banii investiti in facultate si mai ales sa incerci sa faci ceva in Romania.

Poate cu ajutorul tau, in timp vom putea spune ca depasim Irlanda ca numar de absolventi si ca numar de profesionisti.