Examene: ai grija de memoria ta
Andrei Ceauru • • Facultate

Am uitat totul…Am un lapsus…Nu reusesc sa memorez totul…Mi-e teama ca voi uita totul…Nu intra in panica! In realitate, dificultatile legate de memorare au cauze extrem de precise care, desigur, au si solutii.
Problemele fizice: somul si echilibrul vietii
Un mare numar de dificultati de invatare se afla in stransa legatura cu o igiena de viata deficitara. Toata lumea stie ca somnul este esential, acesta ii permite creierului nostru sa lucreze la capacitate maxima. Daca te duci la culcare tarziu, daca esti mult prea obosit, vei fi mai putin eficient. Atentia si concentrarea ta nu sunt la fel de bune, iti este mult mai greu sa fixezi informatiile. Pe scurt, iti va lua mai mult timp sa inveti. Si risti sa te culci din ce in ce mai tarziu. In special in perioada recapitularilor, trebuie sa fii extrem de atent la ora culcarii. Noptile albe sunt de evitat.
In plus, trebuie sa ai un stil de viata sanatos. Fa putin sport, fa pauze de invatare in care te plimbi pe afara, la aer. Pauzele pot fi mai lungi sau mai scurte, de 10-15 minute. Important de stiut: alcoolul, chiar daca este consumat intermitent este daunator capacitatii de memorare. Acesta diminueaza capacitatea de concentrare si stocarea de informatii. Apoi, alcoolul modifica felul in care o informatie este transmisa sistemului nervos central prin intermediul celulelor nervoase sau al neuronilor. In mod normal, niste produsi denumiti neurotransmitatori servesc drept vectori sau suport acestei informatii. Daca se consuma alcool aceasta transmisie nu se mai face in mod corect.
Hipocampul, zona creierului implicata in stocarea informatiilor nu mai primeste aceste informatii sau si mai grav, nu le va putea retransmite in mod corect in momentul in care trebuie. In ziua examenului de exemplu…
Controleaza-ti emotiile si ai incredere in tine
Unii studenti sunt extrem de panicati si emotionati in ziua examenului. ʺAm invatat dar nu mai stiu nimicʺ sunt cele mai des intalnite fraze auzite in ziua unui examen. Unii sunt convinsi ca si-au pierdut complet memoria. Nu au incredere in ei. Este complet eronat sa crezi ca unii au o mai buna memorie decat altii. Acestia au gasit pur si simplu, metoda excelenta de a-si face sa functioneze memoria. Au experimentat, au exersat si acum nu mai au probleme cu memorarea. Tu, ar trebui sa analizezi de unde vin aceste temeri.
De fapt, in creier, zona care administreaza emotiile, negative sau pozitive, este extrem de aproape de hipocamp. Emotiile negative pot pune stapanire pe memorie. Stii despre ce emotii este vorba? Ce te face sa te panichezi in ziua unui examen? De ce crezi ca ai probleme cu memoria? Este vorba despre o experienta scolara nefericita, familiala sau personala?
Incearca sa determini acest lucru. Odata ce ai reperat aceste emotii negative da-le deoparte, la fel cum ai pune un palton in cuier. Considera-ti memoria o unealta care cere sa fie descoperita, antrenata. Memoria necesita sa fie consolidata cu ajutorul repetitiei. Nu degeaba exista vorba: Repetitia este mama invataturii. Pentru a stapani un curs trebuie sa-l repeti de mai multe ori. Succes.