Examene, interviuri, licenta… cum sa eviti stresul?

Andrei Ceauru • Facultate

Examene, interviuri, licenta… cum sa eviti stresul?

De ce oare examenele sau alte evenimente legate de scoala sau de serviciu reprezinta o sursa de stres? Oare cum se limiteaza acest stres? Toata lumea simte o anumita angoasa, are trac in fata unui examen sau sustinere a lucrarii. La fel ca un actor inainte de a filma sau inaintea unei piese de teatru toata lumea se streseaza dar nu toata lumea traieste stresul la fel.

Trebuie sa stii ca stresul sau angoasele se pot stapani. Trebuie doar sa inveti sa fii putin mai relaxat inaintea examenelor sau interviurilor. Daca nu putem distruge stresul trebuie sa invatam sa traim cu el, sa il intelegem pentru a il evita sau pentru a stapani emotiile asa cum trebuie.

Iata ce trebuie sa faci

Trebuie sa ai o viata cat mai echilibrata. Asta inseamna sa respecti orele de somn, sa te odihnesti cat mai bine, sa mananci echilibrat si sa faci sport. Igiena de viata este deci foarte importanta. Trebuie sa ai grija de tine si sa dormi super, deoarece oboseala =nervi=stres. Alimentatia echilibrata este la fel de importanta. Legumele, pestele, carnea, cerealele si nu prea multa cafea sunt deci recomandate. Sportul este foarte bun pentru a elibera tensiunile. Sportul elibereaza un hormon natural care se numeste endorfina care actioneaza asupra moralului si procura o senzatie de stare de bine.

De asemenea, trebuie sa faci tot posibilul pentru a-ti aera spiritul- sa te uiti la un serial, la un film, o iesire cu prietenii, cu familia, etc. Trebuie deci sa „faci” economii pentru ca toate sansele sa fie de partea ta si sa ai un corp foarte sanatos. Relaxarea iti va permite si sa abordezi aceasta etapa cu mai multa seninatate. De evitat – drogurile, alcoolul, regimurile, o noapte alba, etc.

Relativizeaza ce ti se intampla. Nu dramatiza tot ce ti se intampla. Daca cazi la un examen nu inseamna ca esti un ratat. Exista mereu solutii. Ia lucrurile etapa cu etapa. Viata ta nu depinde de un examen sau de un interviu. Nu te gandi ca un examen este cel mai important lucru din viata ta. Nu depinde intreaga planeta de reusita ta. Relax… vei avea mereu o a doua sansa.

Fii pozitiv. Cu cat vei fi mai sigur pe tine la un examen sau la un interviu, cu atat vei avea mai multe sanse de reusita. Nu te gandi niciodata la esec. Trebuie sa pleci de acasa castigator si sa dai ce ai mai bun din tine. Gandeste-te la experientele pozitive. Sunt niste resurse care te pot linisti.

Stabileste-ti anumite obiective. Etapa dupa etapa, examen dupa examen, nu te gandi la examene in ansamblu ci ia-le unul cate unul. In mici etape vor parea mai accesibile. Un planning iti va permite sa fii cat mai organizat.

In ziua cea mare fa-ti plinul de vitamine la micul dejun si nu mai invata nimic cu doua ore inainte. Pregateste-ti lucrurile, zambeste…. Vei reusi. Daca mergi la un interviu incearca sa te pui in locul recrutorului care este si el stresat sa iasa totul cat mai bine. Daca este interesat de CV inseamna ca esti deja printre cei mai buni.