Vrei sa devii medic?

Daiana • Facultate

Vrei sa devii medic?

Alegerea unei facultati reprezinta una dintre cele mai importante alegeri pe care le faci in viata, influentandu-ti definitiv viitorul. In vederea alegerii drumului in viata tine cont de ceea ce iti place sa faci si de ceea ce stii sa faci. Nu uita ca mereu dorinta trebuie sa fie dublata de putinta pentu a nu fi dezamagit.

Una dintre facultatile preferate de majoritatea liceenilor, este medicina. Cu siguranta majoritatea dintre noi, au visat atunci cand erau mici ca vor sa devina medici. Cu timpul, slefuindu-ne aptitudinele, dorintele s-au schimbat. Pentru cei care si-au pastrat dorinta, sau si-au descoperit-o in timp, facultatea de medicina reprezinta o adevarata provocare.

Pentru a fi student la medicina, trebuie sa te inarmezi cu multa stiinta, incredere in sine, dorinta si vointa. Cei sase ani de facultate impletesc frumusetea descoperirii tainelor medicinei cu greutatea intelegirii acestora.

Admiterea reprezinta primul pas, care iti va demonstra daca esti pregatit pentru aceatsa facultate. Biologia si chimia organica reprezinta materiile care trebuiesc cunoscute pentru a avea sansa de a fi admis.

In primii doi ani de facultate, vei cunoste corpul uman, din punct de vedere a anatomiei si fiziologiei sale, iti vei explica multe procese normale care au loc in organismul nostru, vei face cunostiinta cu microorganismele patogene si prin intermediul gazilor te vei familiariza cu spitalul. In urmatorii ani, acentul cade pe partea patologica, iar centrul actiunii se va muta in spital. In acesti ani vei face cunostiinta cu fiecare ramura a medicinei, avand ocazia sa vezi care ti se potriveste mai bine.

Sesiunea, cea care inspaimanta studentii, este destul de anevoioasa, fiind formata din multe examene. Fiecare examen consta in doua probe, scrisa, de cele mai multe ori sub forma de grila, si practica. Notele celor doua probe, cat si media notelor din timpul anului, vor reprezenta, in procente diferite, nota finala.

Sesiunea trebuie tratata cu maxima seriozitate. Materia nu poate fi invatat in ultima suta de metrii, de aceea este recomandat, sa invatati continuu pe parcusul semestrului. Restanta insa, nu reprezinta un capat de lume, ci o noua provocare, care cu putin mai multa munca poate fi trecuta.

La sfarsitul celor sase ani, te asteapta examenul de rezidentiat, in urma caruia, in functie de nota luata, iti vei putea alege specialitatea dorita. Consider ca acesta este examenul cel mai important pentru studentul medicinist, hotarandu-i intr-o mare masura destinul profesional.

Daca iubesti oamenii, vrei sa ajuti, iti place biologia si intelegi chimia, daca vrei si stii ca poti, facultatea de medicina poate reprezenta o frumoasa perioada a vietii tale, care-ti va oferi cea mai nobila profesie.