Cat de scumpa e viata in Bucuresti?

Sergiu Porcaras • Noutăți

Cat de scumpa e viata in Bucuresti?

Un studiu al ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania), arata ca rata de abandon a studentilor la facultate este din ce in ce mai mare, datorita costurilor destul de ridicate. Costuri ce-l afecteaza implicit si pe tanarul ce doreste sa termine o facultate in ziua de azi. Conform aceluiasi studiu, un student care locuieste in Bucuresti cu chirie are nevoie de cel putin 1500 de lei pentru a putea duce un trai catusi de decent.

Stim foarte bine ca in Bucuresti, nu toate Universitatile reusesc sa ofere locuri de cazare in caminele proprii, precum Politehnica sau Academia de Studii Economice. Si de la 150 de lei, cat platesti lunar pe un loc de camin, ajungi sa dai la chirie undeva la minim 450 de lei fara alte cheltuili. Unde mai punem si bani pentru mancare, haine, telefon, transport in comun, materiale didactice si alte activitati sociale sau culturale.

Chiar daca este un oras cu foarte multe oportunitati, foarte multi absolventi de liceu dau inapoi, cand aud de Bucuresti, alegand in schimb provincia. Poate si neinformati, cei mai multi sunt speriati de costurile ridicate, de aglomeratia existenta in orasele mari, dar si de asa zisa “infractionalitate crescuta”, in comparatie cu orasele din provincie.

Trebuie retinut faptul, ca viata de student este mult mai scumpa in Europa. Daca la Universitatea din Amsterdam cheltuielile lunare variaza intre 900 si 1500 de euro, la Univerity College London ai nevoie de cel putin 250 de lire sterline pe saptamana, fara taxa de scolarizare. Insa, trebuie luata in calcul si puterea economica a tarilor din vestul Europei, care momentan nu se poate compara cu cea a Romaniei.

Totusi, un lucru ramane cert. Vointa de a face ceva cu viata ta, trebuie sa fie mai presus de aceasta contabilitate a vremurilor moderne si cred eu ca banii se pot obtine mai greu sau mai usor pentru atingerea unor obiective in viata.