Inovațiile tehnologice împotriva COVID-19

Adrian Cinjau • Noutăți

Inovațiile tehnologice împotriva COVID-19

Contextul global generat de Coronavirus

Omenirea s-a oprit din viteză și din cursa pentru profitabilitate si loisir în exces, căutând refugiul în carantina generată de pandemia de COVID-19. Tehnologia evoluează și încercăm prin intermediul ei să găsim cele mai bune soluții pentru fiecare aspect al vieții noastre, pentru a depăși această situație mai ușor.

Locuințele noastre, sistemul de sănătate, modul în care lucrăm, transporturile, totul s-a schimbat și ne bazăm pe tehnologie pentru a oferi soluțiile necesare în cel mai scurt timp.


Sunt câteva exemple pe care le putem detalia în privința inovațiilor tehnologice care ne ajută împotriva pandemiei: de la telemedicină, gadgeturi inteligente, la utilizarea imprimantelor 3D și mașinile autonome.

Telemedicina

Cunoscută după această denumire sau telesănătate, reprezintă distribuția de servicii și informații legate de sănătate prin intermediul informațiilor electronice și tehnologiilor de telecomunicații, permițând contactul de la distanță dintre pacienți și medici, îngrijire, educație pentru sănătate, intervenții, monitorizare și internări la distanță.

În România acest sistem începe să funcționeze, multe dintre clinicile și spitalele private implementează telemedicina, dar și în China și Spania unde sistemul are succes și evita supraaglomerarea în spitale.

Gadgeturi inteligente

Aplicatie Gratuita anti COVID-19 pentru Ceasuri Inteligente

Aplicația Hand Wash de pe Ceasurile Samsung Galaxy ajută utilizatorii să își păstreze mâinile cât mai curate, amintind acest lucru periodic și asigurând eficiența fiecărei spălări, cu o durată de minim 20 secunde, în acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aplicația Hand Wash a fost creată de către inginerii Samsung Research Center în Bangalore, India.

Sisteme hands free de deschidere a ușilor

Câteva tipuri de sisteme de deschidere pentru uși sunt în producție – cu intenția de a ne ajuta să depășim acel moment mai dificil când este necesară deschiderea ușilor cu mâinile igienizate. Epidemiologii  estimează ca virusul COVID-19 poate să trăiască pe suprafețe precum oțel inoxidabil până la trei zile, așadar aceste dispozitive pot aduce o schimbare în medii precum camerele de gardă ale spitalelor, unde igienizarea mâinilor reprezintă o chestiune de viață și de moarte. 

Măști si ventilatoare 

Alte descoperiri recente care ar putea să salveze vieți includ o mască prevăzută cu un înveliș antiviral – de la Virustatic Shield. Învelișul inovator este prevăzut cu următoarele caracteristici contra COVID-19: suprafață antivirală, material igienic, protejează punctele critice contra infecțiilor: nas, gură și urechi etc.

Tehnologia 3D în România

O companie start-up din România, LxEar, utilizează tehnologia 3D pentru a ajuta spitalele să lupte împotriva Coronavirusului. Crează componentele necesare pentru aparatele de respirație artificială pentru salvarea pacienților care sunt într-o stare gravă, infectați cu COVID-19. Aceste produse au fost printate în diferite țări care au fost afectate, inclusiv Italia, pentru a fi utilizate în spitale. Pe scurt, imprimantele pot produce în timp record multe dintre componente, în mod normal utilizate pentru printarea de proteze, țesuturi și alte elemente medicale. 

Mașinile autonome- instrumente eficiente împotriva COVID-19

Dintr-o dată, un viitor încărcat al mașinilor autonome nu mai este un domeniu sci-fiction. Ceea ce reprezenta o tehnologie abstractă începe să devină un instrument tot mai eficient pentru a proteja împotriva acestei boli infecțioase cu transmitere rapidă. Din cauza COVID-19 și a carantinei, deplasările pentru provizii devin din ce în ce mai dificile. Uitați de socializare, dar utilitatea devine o provocare nu doar pentru procurarea de alimente, produse de igienă, cât și pentru medicamentele de bază.

Divizia ALTEN Techno a companiei ALTEN România dezvoltă constant proiecte în domeniul automotivelor și dezvoltării mașinilor autonome, contribuind astfel la acest tool eficient contra COVID-19. 

Totodată, au fost create noi mijloace de curățare a virușilor și bacteriilor din interiorul mașinilor. De exemplu, din cauza epidemiei de COVID-19, Clorox a crescut producția de dezinfectant Total 360 Cleaner sau EMist a crescut producția de echipamente de spray electrostatic.

Toate cele menționate mai sus și multe altele reprezintă inovații tehnologice care ne ajută să facem față mai ușor epidemiei de Coronavirus, aducând soluții care ne mențin în siguranță și conectați.

Dacă ești pasionat de inovațiile tehnologice, Divizia ALTEN TECHNO a companiei ALTEN România oferă oportunitatea de a lucra cu acestea, în special în domeniul ingineriei automotive.

Trimite-ne un e-mail la jobs@altenromania.ro pentru a discuta cum te putem integra în echipa ALTEN