Statutul studentului. Vezi ce drepturi ai ca student in sesiune!

Sergiu Porcaras • Noutăți

Statutul studentului. Vezi ce drepturi ai ca student in sesiune!

In caz ca esti interesat de statutul tau ca si student si observi anumite nereguli in ceea ce priveste corectitudinea sustinerii unui examen, poti intra pe student.romaniacurata.ro, un portal studentesc lansat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania in parteneriat cu Societatea Academica din Romania.

Stiai ca Statutul Studentului, este o initiativa a studentilor, adoptat de Ministerul Educatiei la propunerea ANOSR, prin care se garanteaza o serie de drepturi atunci cand esti in sesiune?

Printre cele mai importante se numara dreptul de a fi informat cu privire la programa examenelor, dar si modalitatea de evaluare inca de la inceputul semestrului. Ceea ce inseamna ca, daca profesorul de curs nu explica inca de la inceput cum o sa sustina evaluarea finala, tu ai tot dreptul sa-i ceri acest lucru, iar in plus, acesta este obligat sa publice si sa si respecte baremul de notare.

Presedintele ANOSR, Mihai Dragos spune ca: Studentii au dreptul sa fie evaluati corect, in acord cu baremul de notare si conditiile anuntate de profesor la inceputul semestrului. Statutul Studentului obliga universitatile sa evite o serie de abuzuri des intalnite pana acum, fara a afecta insa in vreun fel dificultatea examenelor si seriozitatea procesului de evaluare. Ne indreptam spre normalitate din acest punct de vedere, desi din pacate exista inca multe nereguli in tara.

Cred eu, ca atunci cand ai capatat calitatea de student, prin adminterea la un program de studii universitare de licenta, master sau doctorat ai si obligatia sa te informezi corect cu privire la drepturile statutului tau social. In caz contrar risti sa devii usor manipulat, dar si dezinformat atat de societate, cat si de propriul tau dezinteres fata de aceste drepturi.