Studenti straini care studiaza in Romania

Sergiu Porcaras • Noutăți

Studenti straini care studiaza in Romania

Poate nu neaparat din cauza calitatii invatamantului, ci mai mult din cauza taxelor scazute pentru studiile superioare, tot mai multi studenti straini vin sa studieze la facultatile romanesti, majoritatea dintre ei optand pentru medicina, stiinte tehnice si stiinte economice.

 

Astfel, daca in America costurile medii anuale se ridica pana la 38.000 de dolari, in Australia la 35.000 de dolari, iar in Marea Britanie undeva la 30.000 de dolari, cetatenii europeni care vin sa studieze la Politehnica platesc aceeasi taxa ca si romanii, adica sub 1000 de euro pe an. Doar tarile non-UE platesc o taxa anuala de 2400 de euro. Asta fiind doar un exemplu, dar mai mult ca sigur, nu cred ca alte universitati de la noi din tara percep taxe foarte mari pentru studentii straini.

 

Conform Mediafax, peste 10.000 de tineri din toata lumea vin sa studieze in Romania. Iar numarul lor este in crestere. Nepal, Guineea, Bermude, Zambia, Anglia, Franta, Germania, Suedia, Tunisia, Grecia, Israel, reprezinta tarile cu numarul cel mai mare de studenti in Romania.

Daca ar fi sa facem si un clasament, locul I, il ocupa Tunisia cu peste 1150 de tineri, apoi locul II Israel, cu 1000 de studenti, iar pe locul III se afla Franta cu un numar total de 967 de studenti inscrisi.

 

Un factor destul de important si deloc neglijabil care contribuie la aceasta crestere de studenti straini in Romania, il reprezinta criza din Grecia. Conform unui studiu, opt din zece studenti inscrisi la cursuri in universitati din Cehia si Slovacia, incearca sa se transfere la universitati din Bulgaria si Romania, datorita preturilor destul de mici.

 

Daca pana acum cativa ani, atentia grecilor era indreptata catre tari precum: Anglia, Italia, Franta, Germania si chiar SUA, dupa cinci ani de recesiune, foarte putini studenti greci mai studiaza in aceste tari.