Cat de necesare sunt afterschoolurile?

Andrei Ceauru • Oportunități

Cat de necesare sunt afterschoolurile?

Programele afterschool au inceput sa penetreze din ce in ce mai puternic piata din Romania si au devenit o puternica alternativa la bone sau la timpul petrecut de copil, singur, acasa. Datorita flexibilitatii pe care o au parintii si datorita numeroaselor activitati educationale care se fac in afterschool-uri, solutia este adoptata de un numar din ce in ce mai mare de parinti, care vor sa obtina o cat mai buna educatie, copii cat mai inteligenti, cu o sansa cat mai mare de a avea succes in viata.

Cat de necesare sunt, insa, aceste institutii?

Afterschoolurile sunt programe desfasurate dupa incheierea orelor de scoala obligatorii si sunt foarte atractive atat pentru parinti cat si pentru copii. Chiar daca generatiile mai batrane nu aveau nevoie de un astfel de program, timpurile s-au schimbat iar utilitatea unui astfel de program este din ce in ce mai importanta.

Motivul principal este lipsa timpului pentru parinti, o problema care se acutizeaza pe zi ce trece. Astfel, pentru parintii care lucreaza de dimineata pana seara, afterschoolurile sunt extrem de utile.

La nivel mondial, sistemele afterschool sunt considerate a fi parte foarte importanta din cresterea si educatia unui copil si sunt adoptate de majoritatea scolilor. La noi, importanta unei astfel de institutii inca nu este recunoscuta chiar atat de bine, insa pe masura ce numarul afterschoolurilor creste, calitatea lor creste iar beneficiile sunt din ce in ce mai bine conturate si mai apreciate de parinti. In Bucuresti, spre exemplu, numarul afterschoolurilor are deja 3 cifre si include unele dintre cele mai bune astfel de scoli, precum afterschoolul Ana si Strumfii, un afterschool sector 6 ce respecta toate criteriile cerute de societate si de parinti.

Ce activitati cuprinde un program afterschool?

Partea cu adevarat buna la un astfel de program este faptul ca este unul educational si poate cuprinde o multime de activitati destinate celor mici. Activitatile sunt foarte variate si cuprind atat momente de recreatie si de joaca, cat si activitati educationale, care reusesc sa creeze impreuna un mediu sanatos si sigur pentru fiecare copil.

Principala activitate pe care o ofera un after school este consilierea elevilor in realizarea temelor pentru acasa. Practic, temele primite la scoala pot sa fie facute la afterschool, in asa fel incat restul timpului sa fie destinat in exclusivitate timpului petrecut cu parintii sau jocului.

O alta activitate extrem de utila presupune dezvoltarea competentelor copiilor. Fiecare copil este dotat cu anumite competente, cu ajutorul carora poate face performanta. Tot ceea ce trebuie este sa i se poata descoperi acele competente din timp, pentru a putea fi aprofundate.

Evident, nu lipsesc activitatile recreative, care sunt definite prin jocuri si concursuri, foarte antrenante si foarte bine realizate, in asa fel incat sa dezvolte activitatile artistice ale celor mici.

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unui astfel de program?

Evident, inainte de a-ti trimite copilul la afterschool este bine sa analizezi cu atentie fiecare detaliu si fiecare avantaj sau dezavantaj pe care un astfel de program il ofera.

Avantajele sunt urmatoarele:

  • Calitate mult mai buna a studiului. Copilul va invata cum poate sa asimileze mai bine cunostintele si va reusi sa isi creeze un program bine pus la punct, care sa ii ofere eficienta maxima in tot ceea ce face. Astfel, rezultatele scolare vor fi mai bune iar disponibilitatea pentru studiu va creste.
  • Mai putine ore in fata televizorului si in fata tabletei. Majoritatea copiilor din ziua de astazi isi petrec foarte mult timp in fata tabletei, in fata laptopului sau in fata televizorului. Evident, nu este un lucru pe care poti sa il interzici, insa cu cat sunt mai putine ore, cu atat mai bine.
  • Dezvoltarea unor noi abilitati. Una dintre cele mai mari probleme la invatamantul din Romania este faptul ca este foarte greoi si reuseste cu mare greutate sa gaseasca pasiunea fiecarui copil. Un afterschool este construit in asa fel incat sa ii ajute pe cei mici sa isi gaseasca noi interese, oferind ateliere de pictura, dans, muzica sau activitati sportive si permitandu-i fiecarui prichindel sa isi descopere si sa isi dezvolte talentul.
  • Un mediu sigur dupa scoala. Parintii isi stiu intotdeauna copiii in deplina siguranta, deoarece mediul in care sunt la afterschool este cat se poate de sigur. In plus, acesta ofera garantia faptului ca fiecare copil care participa la afterschool beneficiaza de supraveghere permanenta.
  • O mult mai buna capacitate de a relationa. Participand la afterschool, copiii reusesc sa relationeze mult mai bine atat cu colegii, cat si cu adultii. Acest lucru ii ajuta sa simta sentimentul de apartenenta in comunitate si sa se descurce mult mai usor pe viitor.

Care sunt dezavantajele afterschoolului?

Desi, cel putin teoretic, nu exista, sunt parinti care considera ca un astfel de program ii solicita pentru cei mici, ii oboseste si ii face sa devina nervosi. Partial, poate fi adevarat. Din acest motiv, este bine sa alegi intotdeauna un afterschool de buna calitate, care sa poata imbina foarte bine utilul cu placutul.