Cum poti gasi un stagiu interesant?

Andrei Ceauru • Oportunități

Cum poti gasi un stagiu interesant?

Gasirea unui stagiu care sa fie un real atu sau o valoare in plus pentru stagiul tau reprezinta un lucru care nu se improvizeaza.

Daca vei urma etapele urmatoare vei reusi sa iti structurezi cautarea pentru a gasi stagiul care iti convine.

  • defineste-ti obiectivele.
  • defineste-ti asteptarile.
  • defineste contextul.
  • foloseste-te de toate mijloacele de informare pentru a gasi un stagiu potrivit.
  • depune-ti candidatura.
  • apoi va avea loc interviul pentru selectia stagiarului.

Defineste obiectivele. Stagiul tau nu va fi util si exploatabil decat daca in parcursul tau viitor te va face sa progresezi din punct de vedere profesional, tehnic si/sau personal. Obiectivele sunt legate in principal de invatare, de stiinta sau de punerea in practica a unei sau a unei metode de lucru- indemanare. Acestea sunt in general fixate de catre scoala sau promotorul de stagiu uneori in colaborare cu frima.

Defineste asteptarile. Stagiul trebuie sa aiba si o actiune benefica asupra evolutiei tale ca individ. Iata inca un element determinant. De exemplu, asteptarile pot fi urmatoarele – sa iti invingi timiditatea, sa respecti anumite orare, sa iti adaptezi limbajul si vocabularul stilului interlocutorului tau, etc.

Asteptarile tale de la stagiu trebuie sa fie raspunsurile la intrebarile urmatoare:

  • ce caracteristici personale trebuie sa stapansc sau sa dezvolt in cursul stagiului meu?
  • pe ce baza va fi evaluat progresul?

Definirea contextului. Daca vrei sa iti ameliorezi engleza, va trebui sa alegi un mediu international si nu mgazinul de la colt. Daca vrei sa te simti mai in largul tau in grupuri, un mediu de lucru in afara unui birou izolat ti se potriveste cel mai bine.

Te poti informa de la persoanele resurse care te pot ajuta – profesorii, secretariatul, studentii vechi sau din anii superiori. Informatiile « prin viu grai » sunt simple si eficiente. Foloseste-te de reteaua ta de prieteni, pleaca in cercetare in jurul tau- vecini, parinti, prieteni, forumuri on line. Poti consulta si site-urile de recrutare si presa.

Dupa ce ti-ai definit obiectivele trebuie sa completezi o cerere de efectuare de stagiu, pregateste un CV si o scrisoare de motivatie. Un interviu pentru stagiu se pregateste la fel ca si unul pentru angajare. Poti exersa in prealabil cu un joc de intrebari – raspunsuri, trebuie sa fii capabil sa iti explici clar motivatia pentru acest stagiu. Trebuie sa vorbesti despre obiective, motivatie, fii cinstit si spontan, cere sfaturi, formuleaza raspunsuri concrete si precise.

Dupa accea verifica care va fi urmatoarea etapa a procesului.