Politehnica din Bucuresti atrage din ce in ce mai multi studenti straini

Sergiu Porcaras • Oportunități

Politehnica din Bucuresti atrage din ce in ce mai multi studenti straini

Conditiile acceptabile pe care Universitatea Politehnica din Bucuresti le ofera, dar si preturile destul de mici in comparatie cu Universitatile din Vest, reprezinta o oferta destul de tentanta pentru tarile din Orient sau chiar si pentru americani.

 

Foarte multi ajung in Romania datorita costurilor destul de mici pe care Universitatile romanesti le percep. Astfel, daca in America costurile medii anuale se ridica pana la 38.000 de dolari, in Australia la 35.000 de dolari, iar in Marea Britanie undeva la 30.000 de dolari, cetatenii europeni care vin sa studieze la Politehnica, platesc aceeasi taxa ca si romanii, adica sub 1000 de euro pe an. Doar tarile non-UE platesc o taxa anuala de 2400 de euro.

 

Singura conditie pentru ca Universitatile romanesti sa devina atractive pentru cetatenii straini este sa organizeze cursuri cu predare in limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana).

Asa ca daca esti strain, poti alege lejer Facultatea de Inginerile in Limbi Straine, mai exact FILS, unde numarul studentilor de alta nationalitate este in crestere pe an ce trece.

 

Potrivit cotidianului grec Imerissia, opt din zece studenti greci care s-au inscris la Universitati din Cehia si Slovacia, incearca sa se transfere in Romania si Bulgaria din cauza costurilor de trai mai mici. Si nu numai grecii, dar si o parte dintre europenii care doresc sa studieze in strainatate, aleg tara noastra tot din acelasi motiv. Depinde insa foarte mult de publicitatea pe care Universitatile noastre stiu sa si-o faca si mai ales de calitatea invatamantului superior pe care o pot oferi.

 

De retinut faptul, ca pentru a promova intr-o institutie de invatamant superior din Romania, cetatenilor straini din state terte UE li se impune absolvirea unui an pregatitor in cadrul caruia isi insusesc cunostintele necesare de limba romana, precum si cunostintele specifice in corelare cu profilul viitoarei pregatiri.