Procesul de R&D în industria automotive – prezent sau nu în România?

Adrian Cinjau • Oportunități

Procesul de R&D în industria automotive – prezent sau nu în România?

  Secolul Vitezei, caracterizat printr-o inovație permanentă în toate domeniile, este cadrul care susține progresul tehnic accelerat. Pasionații de tehnică și nu numai s-au adaptat la această nouă perspectivă, iar industria automotive nu face excepție.

  Mașina secolului nostru, așa cum o cunoastem, are un design futurist, desprins parcă dintr-un film Science Fiction, răspunde la comenzi vocale, este prietenoasă cu mediul înconjurator, complet electrică, o mașină complet autonomă, ca un robot, capabilă să meargă singură, cu minimă intervenție umană sau chiar complet independentă. 

  Conform Newsweek, primele autoturisme 100% autonome vor apărea până în anul 2030. Nici permisul de conducere, nici capacitatea fizică de condus nu vor mai fi necesare pentru condusul autonom, liminându-se necesitatea volanului şi a pedalelor. Drumurile vor fi mult mai ușoare, relaxante și interesante într-un astfel de autovehicul… cel putin, pana la inventarea teleportarii.

  Mașinile autonome sunt deja produse de către mărci precum Lexus, BMW și Mercedes, iar sistemul Tesla Autopilot a fost deja testat pe șoselele din Marea Britanie. Dincolo de Atlantic, Google iși construieste propria tehnologie a automatizării și Apple dezvolta un prim proiect impreună cu BMW- masina automată.


Insă cum apar, se dezvoltă și se concretizează ideile pentru astfel de mașini?


Inovația pornește de la Procesul de Research & Development (R&D) ce reprezintă totalul activităților pe care o companie le realizează în vederea introducerii de noi servicii și produse pe piață, “motorul” care conduce la diferențiere și dezvoltare.

Intrucat ne indreptam către era masinilor autonome, nu numai producătorii tradiționali de mașini, investitorii, start-up-urile, dar și noile companii iși indreaptă eforturile către R&D-ul mașinilor autonome, conștientizând din ce în ce mai mult nevoia de a investi în cercetare și dezvoltare

Care sunt tendintele la nivel global care direcționează și creeaza oportunități pentru producția acestor minuni tehnice, dar piedicile care apar pe parcurs?


  Studiile au arătat ca piața mașinilor autonome va avea o creștere permanentă din 2019 până în 2026. Apar astfel, noi oportunități, iar câteva exemple de companii pioniere în domeniul tehnic, care au arătat interes în dezvoltarea mașinilor autonome și care lucrează în mod agresiv înspre obținerea de rezultate sunt: Intel, Apple, CISCO, Amazon, Bosch, Huawei, Nvidia, Uber, Samsung si Microsoft.

  În același timp, industria automotive traversează un moment critic în dezvoltarea sa, intrucât tehnologiile care răspândesc Inteligența Artificială (AI) transformă tipurile de produse pentru a răspunde provocărilor procesului de productie și nevoilor clientilor din ce în ce mai exigente. 

  Câteva exemple care provin de la oameni inovatori, leaderii unor branduri de renume în automotive conturează cele mai mari provocări actuale în domeniul R&D în automotive și solutiile ce pot fi propuse în diferitele situatii.


Francisco Recquena Alcatraz- Head of Innovation and Smart Factory răspunde la provocarea pe care inteligenta artificială (AI) o va aduce in SEAT prin importanța pe care IoT (Internet of Things) o va avea în încorporarea inteligenției în producția de mașini, crearea mediilor de training virtuale. Soluția sa, aplicarea metodologiei de tip „pull innovation” ce presupune ca strategia să se bazeze pe idei dintr-o perspectivă digitală, rezultat al procesului R&D. 

David Allard- Innovation Outpost Manager- Groupe PSA are propria viziune, o abordare de tip „top down”, unde resursele R&D au obiective clare și acestea sunt aliniate complet cu scopurile companiei, dar și cu nevoile clienților. 

Faraz Anwar Shah- Head of Supplier Quality Development (Product Development Department) Toyota Indus- consideră cea mai mare provocare în procesul R&D ca fiind susținerea financiară. Principalul focus este mentenanța și calibrarea preventivă a mașinilor, pieselor și vopselelor, soluția la această provocare devenind imparțirea costurilor între furnizori.

În contextul celor menționate mai sus, calitatea și organizarea întregului proces de R&D este foarte importantă pentru eficientizarea producției (se aplică un fine-tuning minuțios în optimizare). 


Inginerii din Romania participă la R&D prin adoptarea tehnologiilor ce au o contribuție majoră în eficientizarea autovehiculului și în costul de producție.

  Activitatea de R&D este în continuă dezvoltare în Romania, iar perspectivele pentru profesioniștii din domeniu sunt din ce în ce mai ofertante. Sunt companii producătoare de autovehicule care sunt prezente în țară cu centre de cercetare și care se bazează pe expertiza inginerilor nostri pentru a aduce un plus de performanță și eficiență în industrie.


   Inginerii români lucrează ca experți în siguranța auto, design tehnic, protipare, testare și dezvoltare, vehicule, calitate, management proiecte, sisteme propulsie și multe altele. Expertiza lor este extrem de căutată, iar companiile oferă oportunitatea de a se dezvolta profesional intr-un mediu dinamic, în care inovația este pusă pe primul loc.


  Citiți in următorul nostru articol despre companiile care oferă servicii de inginerie, veți afla de ce este cool să lucrați într-un astfel de mediu și cum vă puteți dezvolta o carieră în domeniul automotive