Studentii intreprinzatori

Mariuca Asavoaie • Oportunități

Studentii intreprinzatori

Lucrul pe care nu il stiu multi dintre studenti este acela ca, daca au o idee foarte buna, ei pot sa devina mici intreprinzatori, cu ajutorul statului roman. Este important sa se consulte un consilier de formare si de orientare in cariera, pentru a putea primi detaliile specifice si pentru a putea incepe, cat de repede, afacerea in sine.

Hotararea Generala 166/2003 prezinta toate aspectele privind facilitatile fiscale pe care le poate primi un student, in cazul in care acesta se hotaraste sa isi deschida propria afacere. Astfel, el este scutit de anumite taxe, precum cele pentru operatiunile de inmatriculare a societatii, pentru obtinerea autorizatiilor, de timbu si multe altele.

Ca in oricare alte situatii in care statul prevede beneficii financiare, exista anumite conditii pe care un student trebuie sa le indeplineasca. Asadar, acesta trebuie sa studieze la o institutie de invatamant superior acreditata, sa fie cel putin in al doilea an de studii si sa nu depaseasca varsta de 30 de ani. De asemenea, este foarte important ca studentul sa nu aiba restante si sa isi fi indeplinit toate obligatiile pe care le are fata de universitate. Aceste aspecte se atesta cu ajutorul unei adeverinte eliberate de la secretariatul universitatii la care tanarul urmeaza studiile.

Un student poate sa infiinteze o societate impreuna cu un altul, dar doar in cazul in care si cel din urma indeplineste conditiile mentionate mai sus, iar aceste facilitati sunt valabile doar pentru prima firma infiintata.

Exista posibilitatea ca si masteranzii sau doctoranzii sa beneficieze de aceste reduceri, dar legea este destul de neclara din acest punct de vedere. Cert este faptul ca varsta trebuie sa fie de maxim 30 de ani.

Foarte important de retinut este faptul ca, daca in primii trei ani de la infiintarea societatii, aceasta este instrainata partial sau total, studentul va trebui sa plateasca toate taxele de care a fost scutit, la valoarea lor din momentul instrainarii.

Asadar, studentii care nu vor sa astepte pana la terminarea facultatii pentru a isi incepe cariera, pot sa apeleze cu incredere la aceasta metoda de finantare, dar trebuie luat in considerare si marele factor de risc, si anume necesitatea de a restitui respectivele reduceri, in cazul in care se realizeaza cesiunea sau instrainarea firmei in perioada mentionata anterior..