Targurile de job-uri pentru studenti, din ce in ce mai rar cautate

Oana Simionescu • Oportunități

Targurile de job-uri pentru studenti, din ce in ce mai rar cautate

Din ce in ce mai multi studenti se gandesc ca, dupa terminarea ciclului de licenta, sa plece in strainatate fie pentru a locui acolo, fie pentru a isi continua studiile. Una dintre consecintele acestui fapt este un dezinteres manifestat fata de job-urile pentru studenti.

Cele mai multe targuri de job-uri dedicate studentilor isi inchid portile, de la an la an. Organizatorii motiveaza aceasta alegere prin dezinteresul participantilor. Studentii spun, insa, ca astfel de locuri de munca sunt, de cele mai multe ori, slab platite si intr-un numar prea mic.

Conform statisticilor, anual, un numar de 6000 de studenti isi depun C.V-urile pentru un job, la fiecare targ. In ciuda acestui fapt, insa, putine sunt acele firme care isi doresc sa angajeze studenti, totalul locurilor de munca pentru ei fiind de aproximativ 200. In schimb, pe piata job-urilor, au explodat ofertele de internship-uri neplatite, promitandu-se, in schimb, experienta.

Printre studenti, cel mai popular job pare a fi cel de game tester, la standurile din targuri depunandu-se, de fiecare data, sute de C.V-uri. Totusi, angajatorii spun ca le este greu sa gaseasca persoane serioase pentru a le angaja, deoarece tinerii obisnuiesc sa considere aceasta munca o joaca si sa nu o ia in serios, in ciuda faptului ca salariul  pentru aceasta munca este suficient de motivant. 

Un alt job popular este cel de promoter, ales de catre cei care au un aspect fizic placut. Pretul obisnuit pentru acesta poate fi de pana la 40 de euro pe zi, in functie de programul de lucru. In aceeasi categorie de job-uri intra si cel de distribuitor de pliante, operator de interviu sau baby sitting-ul.

Pentru lipsa de interes manifestata de catre studenti pentru job-urile cu program flexibil de la targuri este responsabil si mediul online, tinerii avand, astazi, posibilitatea de a isi gasi singuri locul de munca dorit, fie cautand pe site-urile cu acest specific, fie incepandu-si propriul proiect. Fie lucrand ca si freelancer, fie incercand o simpla cautare pe un motor de cautare, un student se afla, astazi, la doar cateva click-uri distanta de un job bun, ceea ce conduce, implicit, la un dezinteres fata de vizitarea targurilor de locuri de munca.