Te poate ajuta diploma de facultate si in tarile Uniunii Europene?

Sergiu Porcaras • Oportunități

Te poate ajuta diploma de facultate si in tarile Uniunii Europene?

O intrebare pe care foarte multi absolventi de studii superioare si-o pun in momentul in care doresc sa-si incerce norocul si in afara granitelor tarii.

Trebuie sa recunoastem ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sansele de angajare in statele membre al unui absolvent roman au crescut. Insa depinde foarte mult si de specialitatea pe care a urmat-o.

Conform statisticilor EURES, cei mai multi romani se angajeaza in strainatate in domenii precum: agricultura, industria alimentara, industria hoteliera si constructii. In schimb absolventii de studii superioare isi gasesc destul de greu un job pe domeniile studiate.

Totusi strainii sunt interesati de domeniile IT si Tehnologie, Inginerie, Arhitectura Management si Medicina. Un avantaj in plus consta si in cunoasterea a cel putin o limba straina, dar si experienta capatata in timpul facultatii prin participarea la tot felul de activitati educationale dar si in stagii de practica prin diverse companii.

Diferite studii arata ca universitatile de stiinte aplicate sau Politehnicile sunt cele mai apreciate in randul angajatorilor. Astfel absolventii unor astfel de universitati au sanse mult mai mari de a se angaja atat in tara cat si in Uniunea Europeana.

Te poate ajuta diploma de facultate si in tarile Uniunii Europene?

Da, ele te pot ajuta foarte mult. Insa depinde de perspectivele tale de viitor si cat de motivat esti pentru a-ti atinge aceste performante. Chiar daca tara noastra este la inceput de drum, eu cred ca se fac eforturi in acest sens. Iar intr-un viitor nu foarte indepartat vom putea circula liberi cu diplomele obtinute, indiferent de tara de provenienta.