Trenduri în automotive pentru anul 2020

Adrian Cinjau • Oportunități

Trenduri în automotive pentru anul 2020

În prezent, suntem puternic influențați de evoluția rapidă a tehnologiei, iar schimbările care apar constant ne îmbunătățesc viața de zi cu zi și modelează lumea în care trăim.

Industria automotive nu face excepție de la aceste schimbări și inovații tehnologice. Dimpotrivă, este unul dintre sectoarele-cheie în dezvoltare

Toate ariile aflate în strânsă conexiune cu industria automotive au evoluat enorm în ultimii ani. Însă, anul 2020 se pare că va aduce și mai multe modificări și trenduri, de la procesul de Cercetare și Dezvoltare (R&D) până la procesul de producție a autovehiculelor.

Mulțumită Big Data, Cloud Computing și Inteligenței Artificiale, sectorul automotive nu mai seamănă deloc cu ceea ce era în trecut, iar oamenii sunt bucuroși cu această evoluție.

Mașinile nu mai sunt doar autonome. Acestea devin adevărate mașinării de colectare de date care patrulează străzile, fiind prevăzute cu diverse niveluri ale autonomiei

Aceasta înseamnă că și întreaga noastră infrastructură de mobilitate nu mai este nici statică și că infrastructura este acum atât o sursă de date, cât și o modalitate de interpretare a acestor date.

  În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt câteva trenduri de actualitate pentru industria automotive :

Utilizarea extensivă a tool-urilor de management software pentru automotive

Tool-urile de management software utilizate în industria automotive oferă sprijin pentru companiile care doresc să își gestioneze operațiunile cu mai mult succes. Cloud computing și Big data au determinat ca industria automotive să ajungă la un nivel superior de dezvoltare, optimizând procesele financiare, logistice.

Pachetele de asigurare auto bazate pe istoric de utilizare 

În 2020 ne așteptăm să vedem mai multe pachete de asigurare bazate pe istoricul de utilizare a autovehicululelor care vor ajunge pe piață. 

Odată cu apariția senzorilor, mașina modernă cunoaște mai mult despre șofer, adică despre tiparul de condus, comportamentul la volan și incidentele apărute. Acestea reflectă realitatea mult mai precis decât o pot face produsele tradiționale. Evident, șoferii atenți vor avea acces la prețuri/asigurări mult mai favorabile, în timp ce pachetele destinate șoferilor neglijenți vor avea costuri mai puțin avantajoase.

Extensia producției mașinilor autonome

Mașinile autonome reprezintă viitorul. Mulțumită tehnologiei de ultimă generație de tip GPS (pentru localizare), dar și Bluetooth, Wi-Fi și 5G, mașinile autonome au devenit o realitate.

Ne vom aștepta ca numărul acestor mașini să devină din ce în ce mai mare, acestea utilizând tehnologia Inteligenței Artificiale, oferă experiențe de condus din ce în ce mai bune pentru utilizatori.

Încă mai sunt multe de dezvoltat până la crearea mașinilor complet autonome, însă prin accelerarea proceselor de R&D (Research & Development) se va ajunge în următoarele luni la procese avansate de producție pentru acestea.

Evoluția mașinilor electrice  

Legat de procesul de automatizare, electrificare și interconectivitate, mașinile electrice reprezintă cel mai nou trend care va evolua și mai mult în anul 2020, acest lucru fiind în acord cu modificările de climă și cu reducerea poluării la nivel global

Avantajele producției mașinilor electrice sunt:

- Autoturismele sunt mai economice decât mașinile obișnuite, prin prisma reducerii costurilor de mentenanță și service pentru acestea;

- Autovehiculele sunt foarte practice, în special pentru șoferii cu puțină experiență, întrucât nu au componente precum: ambreiaj, cutie de viteză etc.

- Nu poluează întrucât electricitatea este mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât benzina.

Mulțumită tehnologiilor inovatoare încorporate în aceste mașini, toți șoferii își vor aduce contribuția pentru reducerea emisiilor de Dioxid de Carbon (CO2).


Acestea reprezintă doar câteva dintre trendurile prin care industria automotive se va schimba în lunile următoare. Deși aceste trenduri existau deja, în 2020 vor fi acceptate și integrate de către companii importante din automotive, dar și de către un număr din ce în ce mai mare de clienți.


O consecință importantă a acestor tendințe este dezvoltarea ingineriei automotive, dar și apariția oportunităților de carieră în domeniu.

Divizia ALTEN TECHNO oferă astfel de oportunități pentru pasionații din domeniul automotive. Scrie-ne la jobs@altenromania.ro pentru a discuta cum te putem integra în echipa noastră.