5 pasi pentru a combina cu succes fotbalul cu studiile superioare

Adrian Cinjau • Studenție

5 pasi pentru a combina cu succes fotbalul cu studiile superioare

De regula, cei care practica fotbal la nivel profesionist nu urmeaza institutii de studii superioare, invocand o multime de motive: lipsa timpului, o cariera productiva in sport, lipsa energiei, etc. Studiile superioare pot fi, insa, o plasa care sa atenueze caderea in cazul in care cariera sportiva se incheie brusc, din cauza unei accidentari sau atunci cand varsta nu mai permite practicarea fotbalului de performanta.

Pentru a combina sportul cu studiile superioare insa, orice fotbalist trebuie sa fie indrumat de mic spre o viata plina de disciplina. Conform celor de la raiders.ro exista 5 pasi pe care orice copil trebuie sa ii urmeze pentru a putea combina cu succes fotbalul si studiile superioare.

1. Crearea din timp a unei rutine care sa implice atat invatatul pentru scoala, cat si antrenamentele. Atunci cand copilul incepe sa practice sportul in grupe de fotbal, initiere si avansati, trebuie sa o faca in paralel cu scoala. Va aloca mult timp celor doua, probabil mult mai mult decat colegii lui de la scoala de fotbal sau de la scoala, insa se va obisnui cu rutina si in momentul in care va ajunge la varsta majoratului va putea sa combine foarte usor facultatea cu scoala de fotbal.

2. Gasirea unui antrenor bun. Exista multi antrenori de fotbal juniori, insa nu toti se ridica la acelasi nivel. Este important sa fie un antrenor intelegator, care poate sa treaca peste eventuale ore de antrenament care se pierd.

3. Alegerea unei facultati cu profil sportiv sau cu profil care are legatura cu sportul. Studiile trebuie sa fie oarecum legate de cariera profesionala, in asa fel incat trecerea sa se faca foarte usor de la una la alta. Exista facultati de sport sau facultati care implica studiul corpului. Acestea sunt foarte potrivite in paralel cu o scoala de fotbal.

4. Construirea unui plan clar. Orice fotbalist trebuie sa stie ceea ce vrea sa faca dupa ce cariera i se termina. Din pacate, cariera de sportiv profesionist nu poate sa continue la nesfarsit si se incheie dupa implinirea varstei de 30-35 de ani. Chiar daca un fotbalist bun poate sa isi incheie cariera cu castiguri substantiale, este bine sa aiba un plan concret asupra viitorului. O facultate ii poate oferi o perspectiva.

5. Administrarea corecta a timpului. Time managementul este o problema majora a oamenilor din societatea moderna. Atunci cand vine vorba despre un fotbalist care vrea sa faca studii superioare lucrurile sunt cu atat mai complicate. Tocmai de aceea, un curs care ofera o educatie referitor la administrarea timpului poate sa fie mai mult decat utile.

Evident, este nevoie si de ambitie si de motivatie. Nu este usor sa faci o facultate in paralel cu antrenamente, cu meciuri la cel mai inalt nivel cu cantonamente si cu multi colegi in jur care nu fac doua lucruri grele in acelasi timp, insa este cat se poate de productiv si poate ajuta foarte mult in viitor.