Cum sa nu mai lasi totul pe a doua zi

Andrei Ceauru • Studenție

Cum sa nu mai lasi totul pe a doua zi

Esti student si nu stii cum sa lupti impotriva procrastinarii, acest « prost » obicei de a lasa totul pe a doua zi, ce ar trebui azi sa fie deja gata. Iata cateva sfaturi care iti vin ajutor.

Mai am inca 2,3 zile... Aceste cuvinte inainte de un deadline sau de un examen toata lumea le stie. Ori, fie ca vorbim despre a preda un proiect, o tema, de  a suna pe cineva, de a incepe recapitularea, toate mijloacele sunt bune pentru a face orice altceva in afara de ceea ce ar trebui. Va recunoasteti in aceasta descriere?

Se spune ca « amanarea este cea mai letala  forma de refuz ». Procrastinarea a devenit incet-incet stapana vietilor noastre si este cea car ne dicteaza actiunile.

Gaseste care sunt cauzele acestui « rau ». Ar trebui sa te gandesti mai intai care sunt cauzele sau motivele care duc la nevoia aceasta de a amana lucrurile pe a doua sau a treia zi. Daca le-am face in acea zi, acele lucrui ne-ar procura o senzatie de satisfactie, de liniste.

Creierul nostru se zbate intre ceea ce vrem cu adevarat sa facem si lipsa noastra cronica de vointa. Exista atatea lucruri pe care am vrea sa le facem – sa nu mai fuman, sa citim mai mult opere clasice sau pentru facultate, sa mancam echilibrat, sa facem mai mult sport sau sa ne uitam la capodoperele romanesti.

Si totusi, stim foarte bine ca fumam foarte mult in continuare, citim romane din chic litt sau foarte usoare, mancam ceea ce e mai usor de preparat, sportul se limiteaza la mersul pana la metrou sau tramvai si ne multumin cu eternele filme americane. Viata ni se pare atat de lunga incat ne gandim ca avem tot timpul din lume pentru a face toate aceste lucruri.

« Mai tarziu » este deviza tuturor atinsi de procrastinare care se respecta. Si inainte de a ne pune in fata cursurilor, ni se pare ca o mie de lucruri sunt cu mult mai importante. Sa facem curatenie, sa ne redecoram camera, sa vorbim cu prietenii pe care nu i-am mai vazut de 10 ani sau sa ne tinem la curent cu viata sociala.

Cateva sfaturi pentru a iesi din aceasta situatie.

  • Indeparteaza-te de orice sursa de distractie si foloseste cat mai des biblioteca.
  • Fa liste. Vei vedea ca da dependenta si vei face liste pentru orice. Fa o to-do list si apoi o done list.
  • Claseaza toate sarcinile in functie de prioritati. Cu siguranta ca in sesiune este mai important sa inveti decat sa iti faci ordine in sertare. Si nu supraincarca listele.
  • Gandeste-te la usurarea sau la multumirea pe care le vei simti dupa ce toate sarcinile de pe lista au fost indeplinite.
  • Acorda-ti putin timp si pentru procrastinare- o ora pe Facebook sau un serial preferat...

Si daca nici asa nu reusesti nu te ingrijora. Totul se va aranja mai devreme sau... mai tarziu.