Cum sa ramai motivat pe perioada studentiei

Andrei Ceauru • Studenție

Cum sa ramai motivat pe perioada studentiei

Ti se intampla des sa te asezi confortabul cu notitele sau cartile un fata pentru a invata sau pentru a citi si citesti de o mie de ori acelasi lucru sau cuvant si te ia somnul? Ti se intampla la fel de des sa stii ca trebuie sa inveti dar sa nu gasesti motivatia de a te pune pe lucru, chiar daca te culpabilizezi din cauza acestui lucru?

Din fericire, exista anumite trucuri care iti vin in ajutor pentru a fi mai motivat si pentru  a gasi puterea sa te pui pe invatat. Iata cateva sfaturi utile:

Etapele de respectat

 1. Gaseste un loc linistit unde vei putea invata fara sa fii distras. Ar putea fi vorba despre camera ta, de sufragerie, de biblioeca, de un salon de ceai sau de cafea care nu prea este animat.
 2. Trebuie sa ai mereu cu tine echipamentul perfect pentru un student – foi goale, stilouri, pixuri, bloc notes markere pentru a sublinia, etc.
 3. Asigura-te ca ai tot de ceea ce ai nevoie la indemana, inainte sa te apuci de invatat pentru a nu trebui sa te plimbi si sa te intrerupi din studiu. Pune la un loc toate materialele necesare – calculator, carti, dictionare, notitele de la cursuri,etc.
 4. Fii pozitiv in ceea ce priveste studiile tale si fixeaza-ti unele obiective. Gandeste-te de exemplu la urmatorul lucru: fiind un student serios poti obtine note mai bune, mai multe cunostinte, o mai buna parere despre tine insuti, un viitor mai promitator...
 5. Nu te gandi la ce ai putea face in loc sa stai sa inveti. Sacrifica-ti putin din timpul liber si din distractie, vei vedea ca vei fi rasplatit.
 6. Este foarte util sa iti faci anumite fise de curs. Asigura-te ca acestea sunt colorate si placute la vedere sau la citit si ca le ai mereu la indemana pentru a le reciti.
 7. Fii mereu foarte organizat. Organizarea este cel mai adesea cheia reusitei.

Cateva sfaturi

 • Nu amana proiectele de realizat sau invatatul pe mai tarziu. Mai ales daca ai o carte intreaga sau foarte mult de scris la proiect.
 • Poate fi foarte util sa inveti cu un coleg de clasa sau cu un prieten. Nu te vei mai plictisi, nu vei adormi si nu vei mai risca sa lasi totul balta. Va puteti motiva unul pe altul.
 • Bea cat mai multa apa atunci cand inveti mult. Vei fi mai productiv si te vei hidrata suficient.
 • Daca esti genul care este distras extrem de usor de la ceea ce are de facut, pune-ti biroul in fata unui perete si nu a televizorului sau a ferestrei. Invata intr-un loc cu liniste perfecta si unde esti singur.

Atunci cand ai un examen, incepe sa inveti de cat mai devreme cu putinta. Nu invata cu o zi sau cu doua zile inainte de examen. Va fi stresant, vei pierde si noptile si nu vei mai asimila informatiile cum trebuie. Vei fi si foarte obosit la examen.