De ce acte ai nevoie si cum te pregatesti pentru examenul scolii de soferi?

Andrei Ceauru • Studenție

De ce acte ai nevoie si cum te pregatesti pentru examenul scolii de soferi?

Examenul scolii de soferi nu este un examen pe care trebuie sa il promovezi cu orice sacrificiu. Nu este un examen la care poti copia si cu siguranta nu este unul de care depinde vreo medie. Examenul scolii de soferi este doar un examen care iti garanteaza faptul ca esti un sofer bun si ca meriti sa fii prezent pe strazi. Acest lucru este important atat pentru viata ta, cat si pentru viata celorlalti participanti la trafic, asadar, este esential sa iei examenul scolii de soferi in urma unei pregatiri de buna calitate, nu in urma norocului sau mai rau, in urma copiatului si a spagii.

Pregatirea pentru examenul auto poate sa fie destul de dificila, insa daca ii acorzi suficienta atentie, nu ar trebui sa puna mari probleme.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai toate actele necesare, in asa fel incat sa nu intampini nicio problema inainte de examen.

Care sunt actele de care ai nevoie pentru scoala de soferi?

Pentru a te putea inscrie la cursuri, trebuie sa prezinti buletinul de identitate, un aviz psihologic prin care sa demonstrezi ca nu ai nicio probleme psihice si taxa scolii, care poate sa difere de la scoala la scoala.

Pana la sfarsitul cursurilor, trebuie sa completezi un intreg dosar, care este compus din cazierul judiciar, o taxa pentru examenul auto, platita la autoritati,un aviz medical obtinut de la policlinici autorizate si copii dupa buletin. De asemenea, va trebui sa faci o poza pentru permis si sa epui o cerere de inscriere la examen.

Nu trebuie sa lipseasca nici fisa de scolarizare, care se obtine direct de la scoala de soferi (vezi aici scolile).

Cum te pregatesti pentru examenul scolii de soferi?

Daca vrei sa iti asiguri succesul, este bine sa fii pregatit atunci cand pui piciorul in masina, pentru examenul practic si atunci cand intri in sala, pentru proba teoretica. Desi este atipic, cea mai grea proba este cea teoretica, iar acest lucru este rezultatul faptului ca majoritatea celor care isi doresc un permis auto, nu se pregatesc asa cum trebuie.

Pregatirea pentru scoala de soferi nu inseamna altceva decat invatat, asadar, incearca sa iti iei cateva zile bune inainte de examen pentru a te pregati, pentru a citi legislatia si pentru a face chestionare auto.

Eficienta tuturor acestor actiuni poate sa fie mai mare daca urmezi urmatoarele sfaturi:

1. Acorda atentie maxima legislatiei. Inainte de a incepe cursurile practice si de a incepe sa rezolvi chestionare, este bine sa citesti cu atentie legislatia. Aici exista toate informatiile de care ai nevoie, asadar, poti pune o baza solida intregii pregatiri. De asemenea, trebuie sa urmezi cursurile de legislatie si sa acorzi atentie fiecarui detaliu. Acolo unde nu intelegi ceva, nu iti fie teama sa intrebi profesorul.

2. Organizeaza-ti timpul de pregatire. Din momentul in care incepi scoala de soferi pana in momentul examenului ai suficient timp pentru a invata la perfectie toata legislatia. Organizeaza-ti cat mai bine timpul si asigura-ti in fiecare zi cateva ore pentru pregatire.

3. Fa cat mai multe chestionare. Daca ai citit intreaga legislatie, este bine sa incepi sa rezolvi chestionare DRPCIV. Acestea pot sa contureze foarte bine cunostintele si cresc foarte mult sansele de promovare a examenului. Fa atatea chestionare pana in momentul in care nu mai gresesti nicio intrebare.

4. Nu neglija orele de condus. Chiar daca partea practica este cea apreciata de toti elevii scolii de soferi, examenul practic poate sa produca surprize neplacute. Acorda atentie maxima orelor de condus si invata toate regulile esentiale, pentru a fi un sofer foarte bun. Pentru asta, ai nevoie si de un instructor foarte bun, asadar, mare atentie la alegerea scolii de soferi!

5. Odihneste-te! In timpul examenului trebuie sa fii cat se poate de odihnit si de lucid, asadar, nu iti petrece ziua care precede examenul invatand. Daca iti organizezi bine timpul, aceasta zi poate sa fie destinata relaxarii. Incearca sa nu ai emotii si nu uita ca, daca nu iei examenul, poti sa il mai dai o data, sau chiar de mai multe ori.