De ce vorbesc romanii gresit si care sunt cele mai frecvente greseli facute de acestia?
Andrei Ceauru • • Studenție
De ce vorbesc romanii gresit si care sunt cele mai frecvente greseli facute de acestia?
"Limba noastra-i o comoara, in adancuri infundata" spune un vers bine cunoscut de catre toti romanii, care pe zi ce trece capata un inteles din ce in ce mai profund. Odata cu adancirea populatiei in greseli gramaticale, atat vorbite, dar mai ales scrise, extrem de grave, descoperim ca adevarata limba romana, cea corecta, este cunoscuta de un numar din ce in ce mai mic de oameni si ajunge sa fie ingropata in negura timpului.
De ce apar greselile gramaticale? Cine este responsabil de toata aceasta problema?
Teoretic, fiind o tara cu oameni educati si cu o rata a analfabetismului dusa spre zero, ar trebui ca aceasta problema sa nu existe. Orice roman a trecut prin ore de gramatica a limbii, a deschis cel putin odata in viata un dex roman si a invatat fiecare regula de scriere si de vorbire.
Din pacate, intreaga invatatura si intreaga informatie primita a venit sub forma de dadaceala sau pisalogeala, fara sa reprezinte un interes pentru copilul din banca scolara. S-a invatat totul mecanic, fara sa existe un interes real pentru limba romana. Practic, copiii nu au fost invatati sa caute cuvinte ce rimeaza cu alte cuvinte, pentru a-si dezvolta capacitatea de a gandi, ci au fost fortati sa invete mecanic o gramatica greu de inteles.
Nu s-a implementat dorinta si placerea de a promova mai departe limba si cultura romaneasca, nu s-a implementat dorinta de a cauta intr-un dex online cuvintele neintelese si cu siguranta nu s-a implementat placerea de a dezvolta idei. Astfel, adultul din ziua de astazi nu este interesat de modul in care transmite o informatie, ci doar de intelesul pe care il are informatia respectiva.
Putem asadar sa spunem ca responsabila este scoala, insa analizand mai atent apar mult mai multi responsabili. Privit ca o sursa infinita de informatii, internetul este si el unul dintre vinovatii pentru care vorbim si scriem incorect. Dat fiind faptul ca este deschis oricui, acesta contine atat informatii corecte, cat si informatii eronate, ducand la o confuzie totala in ceea ce priveste anumite reguli gramaticale si in ceea ce priveste anumite informatii. Pe langa asta, internetul promoveaza lenea, transformand oamenii in fiinte comode, mult mai putin dispuse sa invete anumite lucruri, pentru simplul fapt ca le gasesc online.
Cum s-ar putea rezolva problema?
Dezgroparea comorii reprezentata de limba romana ar putea sa se faca in primul rand printr-o educatie mult mai bine pusa la punct. Totul pleaca de la educatie, asadar copiii sunt cei de la care trebuie sa plece intreaga revolutie culturala si de limba. Evident, constientizarea greselilor reprezinta si ea o solutie eficienta. Daca i se ofera fiecarui om informatii despre greselile pe care le face si i se atrage atentia ori de cate ori face aceste greseli, sansele de a obtine o comunicare mai corecta cresc considerabil. Asadar, campaniile in mediul online si la televizor ar putea sa aduca un mare plus limbii romane.
Care sunt cele mai frecvente greseli intalnite in limba Romana?
Exista greseli minore si acceptate tacit de toata lumea si exista greseli uriase, care zgarie urechea sau retina oricarei persoane care stie cat de cat regulile gramaticii limbii romane:
- Incercarea de a evita cacofoniile. Cacofonia este o greseala cunoscuta de toata lumea. Evitarea ei a inceput sa fie si ea o greseala uriasa, intre silabele care creaza cacofonie introducandu-se diverse constructii, precum "Ca si" sau mai rau, o virgula verbala.
- Forma de imperfect a verbului "a vrea". "Eu vroiam" este o forma des intalnita, care nu este insa corecta. Forma corecta a verbului la imperfect este "eu voiam" si vine din imbinarea verbelor a vrea si a voi.
- Confundarea intelesului cuvintelor "Datorita" si "din cauza". Acestea se folosesc in functie de context. Astfel, "datorita" trebuie sa se refere la un eveniment benefic si fericit, in timp ce "din cauza" trebuie sa exprime un eveniment negativ.
- Mi-ar place si mi-ar placea. Forma corecta a acestui verb este "mi-ar placea". Din pacate, exista un numar foarte mare de oameni care folosesc "Mi-ar place".
- Asaza, nu aseaza. O alta greseala frecventa este scrierea verbului "a aseza". Foarte multe persoane scriu "aseaza" in locul formei corecte "asaza".
- I-urile si liniutele. Dintre toate problemele de scriere, i-urile puse intr-un numar mult prea mare sau mult prea mic in cuvinte sau cratimele folosite nepotrivit par a fi cele mai grave si cele mai neplacute.
Numarul greselilor poate sa continue la nesfarsit, fiind extrem de multe. Ceea ce este important insa, este sa le constientizam si sa incercam sa le scoatem din vocabular, pentru a transforma limba romana intr-o limba corecta si din ce in ce mai frumoasa.
Cum poate sa fie corectata intreaga situatie?
Avem de ales intre a lasa sa mearga totul de la sine, in asa fel incat greselile sa devina naturale si sa fie adoptate mai intai de orice roman si mai apoi de catre DEX sau putem sa luam atitudine, profitand de intreaga deschidere oferita de online si promovand limba romana prin campanii bine conturate si puse la punct. Pana la urma, online-ul este cel mai simplu punct de plecare catre o societate in care se vorbeste corect, deoarece categoria de varsta a celor ce navigheaza pe internet este una scazuta.