Studentia – amintirile de suflet de peste ani

Mariuca Asavoaie • Studenție

Studentia – amintirile de suflet de peste ani

Se spune ca viata de student este cea mai frumoasa si importanta din viata unui om, fiind plina de diverse evenimente, care isi pun amprenta asupra personalitatii noului adult. Nu degeaba se intalnesc foarte multe editoriale care elaboreaza diferite amintiri din aceasta perioada.

Daca in adolescenta, mai exact in liceu, se poate spune faptul ca un copil devine un tanar adult, acest nou statut capata o amploare diferita in perioada studentiei, mai ales datorita faptului ca, in sfarsit, dorintele se indeplinesc: studentii sunt independenti. Desi exista un numar impresionant de studenti care inca locuiesc in casa parinteasca, noua viata este destul de diferita fata de lucrurile cu care erau obisnuiti, viata de noapte devenind frecventa. Parintii nu mai au multe cuvinte de spus acum, ci pot doar sa spere ca au reusit sa isi educe atat de bine copiii, astfel incat acestia sa nu aiba probleme majore.

Viata de student este adesea asociata cu locuitul in camin, unde nebunia se spune ca este "la inaltime". Nu exista noapte in care sa nu se organizeze vreo petrecere, in minim o camera de camin, petreceri care tin cel putin pana a doua zi, dar care se prelungesc, adesea, pentru mai multe zile. Problemele apar cu studentii care incearca sa invete in momentele in care petrecerile sunt in toi, motiv pentru care unii dintre ei nu iubesc viata la camin.

Studentia aduce numeroase beneficii financiare, un bun exemplu fiind bursele. Acestea se dau in functie de diversi factori, dar cea mai cautata este bursa de studii, pentru care un student trebuie sa invete si sa ajunga printre primii din anul si din specialitatea sa. Pe langa acestea, cantinele si multe alte localuri ofera reduceri substantiale la intrari, la bauturi si la mancare, pe baza carnetului de student.

Chiar daca multi dintre ei nu duc lipsa de bani, se pare ca a devenit un trend mancatul clasicei felii de paine, cu margarina si cu pate, dar cele mai frumoase sunt momentele in care se primesc pachetele pline de mancare, pe care parintii le-au pregatit cu mare grija si cu multa dragoste. Acesta este momentul in care toti prietenii caministi se aduna in camera fericitului, pentru a imparti bucatele de acasa.

Perioada de studentie este, de fapt, dupa cum si-o asterne fiecare si dupa cum vrea sa si-o petreaca, dar este foarte important sa se realizeze un echilibru intre distractie si invatatura, pentru ca viitorul sa poata fi asigurat.