Te-ai gandit vreodata ce o sa faci dupa ce termini facultatea?

Sergiu Porcaras • Studenție

Te-ai gandit vreodata ce o sa faci dupa ce termini facultatea?

Studentii se gandesc foarte serios sa-si termine studiile. Pana aici nicio problema, ba chiar din contra. Dar nu ti-ai pus niciodata intrebari precum: “Ce stiu eu sa fac?”, “Unde ma angajez?”, “Ce fel de job mi s-ar potrivi?”, sau “Ce fac eu dupa ce termin facultatea?”.

Primul lucru care-ti vine in minte este ideea angajarii. Un loc stabil de munca si oarecum “bine” platit, reprezinta practic etapa imediat urmatoare dupa facultate. Foarte putini insa, se gandesc la o afacere proprie inca de pe bancile facultatii. Bineinteles ca este greu, nimeni nu a zis ca este usor, dar succesul intr-o cariera profesionala il reprezinta puterea de a incerca sa te intreci pe tine insuti.

 

Conform unor studii la nivel european, studentii romani sunt cei mai codasi cand vine vorba de o idee de afacere proprie. Motivul? Statul le pune “bete-n roate”. Si intr-adevar exista si un adevar in tot acest lucru, insa sunt exemple in care oameni tineri s-au dovedit destul de inventivi si persuasivi, reusind astfel sa aiba cariere si afaceri de succes.

Poate ca se putea si mai mult din partea statului, dar sigur se poate mult mai mult si din partea noastra, a tinerilor si a studentilor.

Gandul ca “mai e pana termin facultatea”, ar trebui sa dispara si inca din prima zi ar trebui sa te gandesti serios la ce o sa faci dupa ce iti vei termina studiile. Poate ca si universitatile ar trebui sa adopte o metoda de dezvoltare a spiritului antreprenorial printre studenti. O mentalitate antreprenoriala va ajuta atat studentul intr-un mod direct cat si societatea prin intermediul acestora.

Este bine sa ai un job bine platit, o cariera de succes si o viata plina de satisfactii, dar este si mai bine sa ajungi sa creezi tu un job. Sau poate esti destul de bine pregatit sa faci fata ambelor situatii in acelasi timp.

Asa ca la intrebarea “Te-ai gandit vreodata ce o sa faci dupa ce termini facultatea?”. Ai aici trei optiuni: sa devin somer, sa ma angajez sau sa angajez. Tu ce alegi?