Amenințarea tehnologiei

Adrian Cinjau • Carieră

Amenințarea tehnologiei

Roboții nu s-au mulțumit doar să acapareze locurile de muncă din halele industriale, din cadrul liniilor automatizate, ei își extind acum aptitudinile, se deplasează în sus pe scara ierarhică corporatistă, dându-i la o parte din ce în ce mai abrupt pe omologii lor umani. Un robot multi-tasking, produs de Momentum Machines, poate face (inclusiv întoarce pe grătar) un hamburger gustos în 10 secunde putând astfel înlocui în curând o întreagă echipă McDonalds. Un dispozitiv automatizat de la Universal Robots nu doar sudează, vopsește, înșurubează, lipește și apucă, el își construiește piese noi pentru sine atunci când anumite componente se uzează sau se defectează. Google a anunțat de curând că va începe construirea unor roboți având personalitate.

 

Mașinile inteligente au început deja raidul lor asupra forței de muncă umane și pe măsură ce vor deveni mai sofisticate și mai specializate decât “bunicuții” din prima generație, cum ar fi Roomba sau Siri, Inteligența Artificiala (AI) și robotica vor revizui în curând economia mondială, cu un impact uriaș de schimbare asupra forței de muncă.

 

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au estimat într-un studiu că 47% din locurile de muncă din SUA ar putea fi automatizate în următoarele două decenii. Și dacă măcar jumătatea acestui număr estimat se va realiza, forța de muncă va primi în plin impactul, în viitorul apropiat și mediu.

 

În viziunea cercetătorilor se întrevede o revoltă a forței de muncă la orizont, urmată de instituirea unui nou statut economic, modificat radical ca urmare a interacțiunii dure cu tehnologia, prin care oamenii vor trăi vieți cu alte valențe, redirectionați spre antreprenoriat, trăind din venituri minime garantate generate de o productivitate generală superioară datorată uimitoarelor mașini. Există la ora actuală o dezbatere la nivel filosofic între futurologi, unele influențe conservatoare considerand chiar că acest lucru ar putea constitui modalitatea supremă de soluționare a dilemei avere-inechitate.

 

Criticii acestei teorii afirmă că viziunea unui viitor fără locuri de muncă nu este fondată pe o cercetare aprofundată sau chiar pe logică. Cu toate acestea, promotorii acestei teorii o pot apăra în fața acestor acuze chiar pe baza argumentelor logice: este din ce în ce mai evident că roboții, calculatoare, mașinile și algoritmii vor fi în stare să preia cele mai multe locuri de muncă bazate pe operațiuni de rutină sau având caracter repetitiv. Aceasta este de fapt esența muncii pe care mașina este învățată să o facă, rațiunea existenței ei. Ce tipuri de locuri de muncă sunt la un anumit nivel fundamental previzibile? O multitudine de abilități umane diferite se încadrează în această categorie. Nu vorbim aici doar despre locurile de muncă necalificate. Persoane cu studii superioare, chiar și având grade profesionale, fac lucruri care în cele din urmă sunt predictibile. O mulțime de locuri de muncă de acest tip vor deveni sensibile în fața specializării mașinilor în timp.

 

Există și economiști care au intrat în această dezbatere, aducând argumente de natură economică, conform cărora problemele sunt generate de procesul de globalizare a economiei sau s-ar datora slăbirii semnificative în ultima vreme a rolului sindicatelor în balanța puterii. Acestea au impactul lor, desigur, dar este mai credibil ca tehnologia să fie de fapt pilonul important, mai ales că privim spre viitor, unde economia în ansamblul ei va deveni tehnologic intensivă. În cele din urmă vom ajunge la punctul în care nu va mai exista o dezbatere despre posibilitatea ca acest lucru să se întâmple cu adevărat. Va exista doar un acord larg răspândit că într-adevăr este o problemă și în acel moment va trebui să înțelegem cum putem răspunde la această realitate.

 

Din păcate oamenii s-au dovedit dintotdeauna foarte sceptici, tinzând să se uite la evidențele istorice. Este adevărat că economia s-a adaptat întotdeauna în timp, creând noi tipuri de locuri de muncă. Un exemplul clasic este agricultura. În SUA spre exemplu, în jurul anului 1800, 80% din forța de muncă lucra în ferme. Astăzi acest procent este de 2%. Evident, mecanizarea nu a distrus economia; din contră, a întărit-o. Alimentele sunt acum ieftine, comparativ cu ceea ce erau cândva, raportate la venituri, și, drept urmare oamenii au suficienți bani de cheltuit pe alte lucruri astfel încât, în timp, au tranzitat către locuri de muncă din alte domenii. Scepticii teoriei în discuție spun că acest fenomen se va întâmpla din nou.

 

Adevărul este însă altul: revoluția tehnologică din agricultură s-a bazat pe o tehnologie specializată care nu a putut fi transferată în alte industrii, de aceea a existat posibilitatea de integrare a forței de muncă devenită excedentară în alte zone ale economiei, neafectate de aceste schimbări tehnologice specializate. Tehnologia informației de astăzi este total diferită. Este o tehnologie de uz general cu aplicații masive, practic nelimitate, în orice activitate economică. Nu există nicăieri un potențial loc de muncă, neafectat de revoluția IT, pentru ca toată această forță de muncă uriașă să migreze, în afară de domeniul IT în sine și cele conexe acestuia.

 

Vă puteți imagina ca soluție o mulțime de noi industrii emergente, proaspăt apărute în economie – gen nanotehnologie sau biologie sintetică – dar acestea nu vor angaja personal numeros. Ele vor folosi în mod intensiv tehnologie, se vor baza pe centre de calcul puternice și vor fi automatizate într-un grad foarte înalt.

 

Care ar fi atunci soluția pentru uriașa forță de muncă excedentară care este prognozată? În primul rând să admitem cu toții - forță de muncă, management, autoritate a statului - posibilitatea existenței unui astfel de scenariu pentru viitor și să îl tratăm cu toată seriozitatea, pregătind măsuri de adaptare încă de pe acum. Asta înseamnă flexibilizarea și reformarea programelor școlare, încă închistate în cursuri vechi, orientate către un “astăzi” depășit deja de evenimente și nu către un mâine potențial, încurajarea spiritului antreprenorial la toate nivelurile de educație și retenția elevilor/studenților în sistemul de învățământ până la un nivel cât mai înalt.

 

Cât ești de pregătit pentru amenințările zilei de mâine? 3Angle si Eu360.ro, testele noi de pe job360.ro îți desenează un profil psihologic prin care te poți cunoaște mai bine, înțelege și recalibra.

 

Vrei să răspunzi deja provocărilor tehnologiei intrand în IT? Caută internship-urile, joburile în IT de pe job360.ro.