Creste numarul joburilor pentru studenti si absolventi in 2019

Adrian Cinjau • Carieră

Creste numarul joburilor pentru studenti si absolventi in 2019

Te gandesti ca anul 2019 va fi anul tau? Anul in care vei da start carierei tale? Daca da, atunci ai ales momentul potrivit. Anul 2019 se anunta a fi unul optimist pentru candidatii JUNIORI conform Raportului Hipo.ro – Piata fortei de munca. Pentru a avea succes in experienta ce urmeaza este important sa stii care sunt asteptarile angajatorilor, care sunt planurile lor de recrutare si ce oportunitati de dezvoltare ofera. 


Creste numarul joburilor pentru JUNIORI

Procentul companiilor care vor recruta Juniori (Absolventi, studenti, candidati cu experienta sub 3 ani) a crescut cu 5% fata de anul 2018 (45%). 

In plus, daca te gandeai sa te inscrii la un program de internship, norocul este de partea ta. Anul acesta mai mult de jumatate dintre companiile care au participat la studiu au declarat ca vor recruta interni. 

In ceea ce priveste criteriile dupa care angajatorii aleg candidatii, experienta de lucru anterioara se afla in topul preferintelor recruiterilor. Fiind urmata de internship-uri sau stagii de practica si specializarea de la facultate sau masterul urmat.

Vezi care sunt domeniile cu cele mai multe joburi


Flexibilitatea - abilitatea nr.1 in topul preferintelor angajatorilor

Daca pana anul trecut, principala abilitate care trebuia sa ii descrie pe candidati era comunicarea, anul acesta lucrurile se schimba. Flexibilitatea sau adaptabilitatea unui candidat sunt cele care pot convinge un recruiter sa iti ofere jobul dorit. Companiile continua sa puna accent pe abilitatile soft skills, mai mult decat pe cele core, lucru care poate fi observat si in modul in care impart bugetul de training – 15.33% au declarat ca ofera training-uri pentru soft skills angajatilor.


Companiile continua sa investeasca in dezvoltarea ta

La fel ca si in 2018, aproape toate companiile participante au declarat ca vor pastra constante sau vor creste bugetele de training. Activitatile de dezvoltare in care vor investi sunt diverse, de la workshop-uri interne sau externe (19.19%) la participari la conferinte (15.24%) sau acces la platforme de E-learning (13.32%).

Vezi ce alte training-uri ofera aici

Recrutarea

Daca ai un program incarcat cu facultatea sau alte activitati extra curriculare si te gandesti cam cat dureaza in medie procesul de recrutare, raspunsul este 1 luna de la primul interviu pana la trimiterea unei oferte catre candidati. In ceea ce priveste etapele incluse in recrutare, cele mai comune sunt interviul cu managerul, interviul cu recruiterul, testul practic si interviul telefonic.

Descarca Raportul Hipo.ro in format PDF si afla mai multe despre ce salarii ofera companiile, ce intrebari ar trebui sa pui interviu si cum sa iti cresti sansele de angajare